Šta su Askeri radili u etnički očišćenom srpskom selu Lipa kod Bihaća?! Mediji su ranije objavili da je u vježbi “Domovnistan”, Ersoft kluba “Grupa 306” iz Bihaća, učestvovalo 170 ljudi iz Federacije, Hrvatske i Slovenije, a simulirali su borbu sa ruskim specijalcima.

Glavni zadatak vježbe bio je napad i zauzimanje fiktivne separatističke pokrajine Domovnistan, koja je nakon referenduma i uz pomoć ruskih specijalnih jedinica proglasila nezavisnost od centralne vlade.

Očevidac koji ne želi da mu otkrijemo identitet, rekao je da je na tri lokaliteta sela Lipa primijetio kampove.

Јedna od lokacija na kojoj se vježbalo bio je i kamenolom. Iza sebe su ostavili mete za gađanje, čaure od metaka devet milimetara Luger, takozvane duge devetke. Nezvanično saznajemo, municija je proizvedena u Goraždu.

Iako je vježba održana, nadležni o tome nemaju podatke. U policiji u Bihaću kažu da znaju samo za vježbu u organizaciji Ersoft kluba “Duh-goust” iz Bihaća, koja je uredno prijavljena i odobrena od nadležnih prije mjesec i po dana.

“Ako su profesionalne vojne vježbe u pitanju, nije u redu da se rade u naseljenom mjestu, a ako su neke paravojne formacije, onda sam zaista protiv toga”, kaže predsjednik izvršnog odbora udruženja “Una” Boško Kantar.

Ersoft jedna je od popularnih igara u svijetu, u kojoj se upotrebljavaju replike vatrenog oružja, koje izbacuju kuglice od tvrde plastike.

Da li je samo riječ o adrenalinskom sportu, nije poznato, ali je očigledno korišćena prava municija.

RTRS