Izložba likovnih radova pod nazivom “Iz Prijedora” koja je večeras otvorena u Muzeju Kozare održava se u sklopu obilježavanja 16. maja – Dana grada Prijedora.
Izložba predstavlja izbor od tridesetak radova iz umjetničke zbirke Muzeja Kozare koju je od 17. aprila do 3. maja mogla da vidi beogradska publika budući da je bila izložena u Umjetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” u Beogradu.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić je na večerašnjem otvaranju izjavio da izložba predstavlja presjek likovnog stvaralaštva iz Prijedora, kao i da izloženi radovi imaju širok vremenski raspon nastajanja.

“To je vrijeme od početka 20. vijeka pa do danas, a ova izložba koju je beogradska publika imala prilike da vidi u stvari je nastavak saradnje Udruženja likovnih umjetnika Srbije, Umjetničkog paviljona Cvijete Zuzorić i Muzeja Kozare”, izjavio je Radonjić.

On je dodao da je saradnja započela u novembru prošle godine kada su u izložbenom prostoru ovog Paviljona bili izloženi radovi nastali u prošlogodišnjem 12. sazivu Likovne kolonije “Sreten Stojanović”.

“Izložba je značajna i zbog toga što još jednom podsjeća da je Prijedor odigrao istorijsku ulogu kada je riječ o prvim školovanim slikarima u BiH koji su porijeklom iz ovog grada”, kazao je Radonjić.

Autor izložbe je kustos umjetničke zbirke Aleksa Milić koji je potvrdio da su na izložbi zastupljeni radovi autora Pere Popovića, Todora Švrakića, Dragutina Mitrinovića, Sretena Stojanovića, Milana Sovilja, Branka Miljuša, LJubomira Stahova, Radovana Kragulja, Predraga Marjanovića i Zorana Banovića.

“Riječ je svakako o autorima koji su ostavili neki značajan trag u istoriji umjetnosti kako 20. tako i 21. vijeka”, rekao je Milić.

Muzej Kozare za Dan grada priređuje i još jednu izložbu koja će biti otvorena u utorak, 16. maja u Spomen-kući porodice Stojanović, a riječ je o izložbi “Grafike” autora Boška Karanovića.