Hrvatska desnica i njeni mediji vode pravi rat protiv Vojka Obersnela, gradonačelnika Rijeke, koji se protivi referendumu o promjeni izbornog zakona i upozorava da bi uskraćivanje prava manjinama u Saboru bio “korak do stvaranja čiste rase”.

– Ovim referendumskim pitanjem pozivate na obračun, a ne na saradnju. Vi negirate činjenicu da pripadnici nacionalnih manjina koji žive u Hrvatskoj dijele sudbinu većinskog naroda i hodaju istim ulicama kao mi. Oni rade iste poslove, imaju ista veselja i tuge, iste potrebe, iste probleme i iste odgovornosti u ovom društvu, kao i svi mi – poručio je Obersnel.

On se nada da će građani Rijeke sa prezirom obilaziti štandove Udruženja Narod odlučuje, koje prikuplja potpise za referendum, kojim bi manjinama bilo uskraćeno pravo da biraju vladu i odlučuju o budžetu Hrvatske.

Obersnel je poručio desnici, koju podržava Katolička crkva, veliki broj medija i intelektualaca, da je referendum “samo korak do zahtjeva za formiranje čiste nacije ili čiste rase, za protjerivanje ili istrebljivanje drugih i drugačijih”.

Od tražene 41 lokacije, Grad Rijeka odobrio je 26 za prikupljanje potpisa na peticiji za referendum.

U Hrvatskoj je u toku pokušaj desnih udruženja da dobiju dovoljan broj potpisa za izjašnjavanje građana, a neki politički analitičari procjenjuju da je realno da taj zahtjev uđe u proceduru.

RTRS