Povodom obilježavanja 16. maja Dana grada Prijedora, predstavnici grada organizovali su prijeme za brojne delegacije. Među njima su bili predstavnici gradova i opština iz Srbije, Hrvatske i Slovenije kao i ambasadori tih zemalja u BiH.

Iako svečarska atmosfera, susreti sa predstavnicima prijateljskih gradova bili su prilika i da se razgovara i o privrednoj saradnji.

– Razgovarali smo o privrednoj saradnji, s obzirom da su Idrija i Prijedor rudarski gradovi. Mi smo dalje uspješno industrijsko područje i krećemo se prema pametnoj zajednici – rekao je Bojan Sever, župan iz Idrije.

Član Gradskog vijeća grada Kragujevca, Ratko Tomašević, izrazio je želju za za proširnjem saradnje dva grada.

– Želimo da naša saradnja bude dugoročna, da se proširi i razvije kako na privrednom, tako i na sportskom i kulturnom planu – rekao je Tomašević.

U Prijedoru je danas i otpravnik poslova Ambasade Srbije u Sarajevu Damir Kovačević. On je istakao da je tradicija njegovanja antifašizma zajednička za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

– Veliko mi je zadovoljstvo da na današnji dan budem u Prijedoru, s obzirom da su moji korijeni odavde. Iskoristiću ovaj dan da se prisjetim vremena kada se moj deda partizan borio u ovim krajevima – rekao je Kovačević.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković poželio je dobrodošlicu delagacijama gradova za koje su organizovani prijemi.

– Danas su nam u gostima delegacije naših bratskih gradova- Boveca i Pančeva, a tu su, između ostalih i naši prijateljski gradovi Kragujevac i Idrija – rekao je Đaković.

U Pozorištu u Prijedoru održana je svečana akademija organizovana povodom Dana grada.

RTRS