Ukoliko Sebija bude izabrana za kandidata SDA, to će značiti nastavak vladavine porodice Izetbegović i to punih 28 godina

Sebija Izetbegović, supruga lidera Stranke demokratske akcije (SDA) i aktuelnog predsedavajućegPredsedništva BiHBakira Izetbegovića, jedna je od četiri kandidata za novog bošnjačkog člana kolektivnog šefa države. Predsedništvo SDA će u petak odlučiti na koji način će biti izabran kandidat te političke partije za Predsedništvo BiH na ovogodišnjim oktobarskim izborima. Ukoliko Sebija bude izabrana za kandidata SDA, to će značiti nastavak vladavine porodice Izetbegović i to punih 28 godina.

Pored Sebije Izetbegović, kandidati su još Denis Zvizdić, aktuelni predsedavajući Saveta ministara BiH, Šefik Džaferović i Safet Softić. Kadrovska komisija SDA je zaključila da Predsedništvu SDA predloži da se kandidat ove stranke za Predsedništvo BiH bira tajnim glasanjem, preneli su bosanski mediji.

Bakir Izetbegović napravio selfi sa porodicom, ali su svi gledali u njegovu lepu ćerku Jasminu (FOTO)

Sebija Izetbegović je generalna direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i profesorka je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Javnost u BiH pomno prati dešavanja u ovoj stranci, a iako je Bakir Izetbegović ranije izjavio da najviše šansi za kandidata ima Zvizdić, on je pohvalio suprugu za vođenje Kliničkog centra. On je pohvalio njenu viziju i hrabrost pri vođenju KC i istakao kako će “ona uskoro izrasti u snažnu ženu političara kakvih treba bosanskohercegovačkom društvu”.

Porodica Izetbegović Foto: Instagram/Jasmina Izetbegović

Nedavno je predsedavajući Saveta ministara Zvizdić, koji slovi za najvećeg favorita za funkciju bošnjačkog člana državnog vrha, izjavio da je sve bliže odustajanju od kandidature. On je izrazio nezadovoljstvo što unutar SDA još nije utvrđena procedura, a ni konačna lista kandidata stranke za člana Predsedništva BiH.

Kada je Sebija 2016. izabrana za direktorku KC, to je izazvalo negodovanje jer je javnost verovala da se radi o nepotizmu. Međutim, ona i njen suprug nisu se obazirali na ovo.

Ukoliko Sebija u petak na tajnom glasanju bude izabrana za kandidata SDA, to će značiti nastavak vladavine dinastije Izetbegović.

Izetbegović će možda postati najduža loza u obavljanju državničkih poslova na prostorima Balkana Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Wikipedia/Helene C. Stikkel

Njen svekar, Alija Izetbegović, osnivač i prvi predsednik Stranke demokratske akcije, od 1990. do 2000. godine obavljao je funkciju predsednika Predsedništva. Njegov sin Bakir Izetbegović je član Predsedništva BiH od 2010, a predsednik stranke od 2015. Ako ga nasledi supruga, porodica Izetbegović će tako biti najduža loza u obavljanju državničkih poslova na prostorima Balkana.

U bosanskohercegovačkoj javnosti još se spekuliše da će njenu kandidaturu najaviti turski predsednik Redžep Erdogan na skupu svoje stranke u nedelju, 20. maja u Sarajevu.

Stručnjaci pak smatraju da će za Sebiju Izetbegović na izborima glasati klijenti okupljeni oko porodice Izetbegović, pošto ona ne uživa veliku podršku u javnosti nakon što je postavljena na čelo KC.

SKANDALI SEBIJE IZETBEGOVIĆ

Od kako je pre dve godine postavljena za generalnu direktorku Kliničkog centra, Sebiju Izetbegović prate brojni skandali.

Skandali prate Izetbegovićevu suprugu Printksin: Youtube/Hayat HD

CENZURISALA SAMU SEBE

Poslednji u nizu bio je kada je zabranila svoj intervju na BHTV. Intervju se danima najavljivao na televiziji i društvenim mrežama, ali ono što je rekla u trejleru, uznemirilo je javnost.

Naime, kako je tada preneo Avaz.ba, Izetbegović je rekla kako samo “samo posprema” stvari u KCUS, a onda je prokomentarisala i masovni odlazak doktora.

– A gde su otišli lekari? Dva kilometra daleko od Kliničkog centra. Nisu oni otišli nigde. Oni su samo prešli u drugo agregatno stanje – izjavila je Izetbegović, a društvene mreže su bukvalno gorele.

Ona je tada zatražila da joj se intervju dostavi na pregled pre emitovanja, a kako nije bila zadovoljna onim što je rekla, kao i reakcijama javnosti, Izetbegović je zabranila da se njen intervju prikaže.

Međutim, skandal se nastavio i narednih dana, kada je na Javnom servisu emitovan naknadno snimljen, montiran i loše upakovan intervju. Kada je novinarka odbila da ponovo ode na teren, intervju je snimljen u njenom kabinetu, a na snimcima su se videle razlike između prvog i drugog intervjua. Sebija je imala drugačiju frizuru, šminku, izraz lica, na jednom snimku dva, a na drugom jedan prsten na rukama, preneo je tada Avaz.ba.

LEKARI JOJ ODGOVORILI FOTOGRAFIJOM

Trojica lekara koji su nedavno napustili Klinički centar Univerziteta u Sarajevo na društvenim mrežama objavili su poruku kojom ismejavaju izjavu direktorke KCUS Sebije Izetbegović da oni “nigde nisu otišli, nego su sami promenili agregatno stanje”.

NESTAŠICA LEKOVA I MATERIJALA U KC

Mediji su danima pisali o očajnom stanju u Kliničkom centru Sarajevo, u kojem vlada nestašica lekova, rukavica, gaza i drugog materijala za rad.

I ona je tada izjavila kako je u KC zatekla očajno stanje i da je “morala ličnim vezama zamoliti prijatelje da ih kupuju”.

RADNICAMA U KC ZABRANILA DA SE ŠMINKAJU

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, na čelu sa direktorkom Sebijom Izetbegović, na svojim zvaničnim internet stranicama objavio je novi Etički poslovni kodeks.

Između ostalog, u kodeksu se navodi da “kod muškarca kosa treba uvek da bude uredna, ako koriste nakit onda je to diskretno, a ako nose bradu ili brkove treba da posebno vode računa o urednosti ovih detalja”.  Za žene, navodi se, obavezno je da uniforma ne bude prekratka niti preuska, a šminka diskretna i usklađena sa opštim izgledom.

– Kosa i frizura uvek trebaju da bude uredna i umerenih boja, nokti podrezani treba da budu čisti i uredni, nakit diskretan – navodi se između ostalog u kodeksu.

U KC MOŽE DA SE OPERIŠE SAMO ONAJ KO IMA NOVCA

Naredba Sebije Izetbegović, direktorke Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), u kojoj je jasno i striktno navedeno da nijednom pacijentu ne sme biti urađen nikakav operativni zahvat ako mu lečenje ne pokriva zavod zdravstvenog osiguranja, izazvala je salvu žestokih reakcija građana.

Oni su rekli da je neviđena bruka i sramota da se od pacijenata, i to u najvećoj medicinskoj ustanovi u zemlji, uzimaju pare za operaciju. Bruka i sramota je i to što su, iako imaju zdravstveno osiguranje, pacijenti primorani finansirati troškove tzv. potrošnog materijala, preneli su mediji izjave građana.

SLUŽBENIM KOLIMA MUŽA OBILAZILA BOLNICE

Mediji su pisali kako je Sebija Izetbegović službenim kolima, koja su registrovana na Predsedništvo BiH,  boravila u poseti Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, a ove navode za N1 potvrdili su izvori iz policije.

ISMEJALA NOVINARKU ZBOG IZGOVORA

Sebija Izetbegović navukla je gnev javnosti, ali i novinara, kada je u razgovoru sa novinarkom Al Džazire, koja je rođena u Srbiji, podrugljivim tonom počela da priča na ekavici.

Na pitanje o broju odlazaka lekara iz ove zdravstene institucije, Izetbegović je ironično odgovorila “hoćete da vam kažem pojedinačno koliko lekara je otišlo”.

BOSANSKA HILARI

Sebiju Izetbegović bosanskohercegovački mediji upoređuju sa Hilari Klinton, koja je nije uspela da postane predsednica SAD nakon poraza od Donalda Trampa. Nakon što je njen suprug Bil Klinton napustio funkciju šefa države, Klintonova je bila državna sekretarka i kandidatkinja za predsednika SAD 2016.

Ovo nije nepoznat trend, veliki broj političara želi da nastavi svoju vladavinu kroz najbliže osobe, često su to supruge, pošto ih Ustav u tome ograničava.

(Telegraf.rs/A.M.)