Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske /MUP/ demantovalo je danas navode Radio-televizije “BN” da su akcije usmjerene na suzbijanje zloupotreba droga učestale nakon pritiska javnosti i okupljanja građana i članova grupe “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjaluci.
U MUP-u ističu da policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet, od formiranja, sa drugim organizacionim jedinicama MUP-a, planski i kontinuirano sprovode mjere i radnje preventivnog i represivnog karaktera, u cilju suzbijanja zloupotrebe opojnih droga, saopšteno je iz ovog ministarstva.

“Izveden je veliki broj planskih akcija kao što su `Sava`, `Golf`, `Petrićevac`, `Piramida`, `Romeo`, `Avatar`, `Kafe`, `Kamel`, `Ekspert`, `Nasljednik` i `Arsenal` koje su rezultovale hapšenjem i procesuiranjem većeg broja lica i zapljenom veće količine različitih vrsta droga”, navodi se u saopštenju.

U MUP-u navode da je bilo više pojedinačnih zapljena droge, u odvojenim akcijama, i to oko kilogram heroina, oko kilogram kokaina, oko 20 kilograma marihuane, oko 15 kilograma marihuane i oko sedam kilograma marihuane.

“O svim navedenim aktivnostima javnost je svaki put informisana saopštenjem ili na konferencijama za novinare. Akcije kodnog naziva `Nasljednik` i `Arsenal`, koje su vođene uz saglasnost nadležnih tužilaštava, a po naredbama nadležnih sudova, započele su prije tragične smrti Davida Dragičevića”, dodaje se u saopštenju.

Uprava za organizovani i teški kriminalitet rasvijetlila je sva krivična djela teškog ubistva koja su izvršena od formiranja Uprave i to ubistvo Miroslava Lazarevića u Istočnom Sarajevu, ubistvo Petra Bajčete u Bileći, pokušaj teškog ubistva Spase Šakote u Banjaluci, kao i krivično djelo teško ubistvo Rade Dojčinović izvršeno 2015. godine u Banjaluci.

RTRS