Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora „PRED-PD“, tokom prošle godine, kod različitih donatorskih organizacija kandidovala je 12 projekata koji su odobreni, a čija je vrijednost oko 2,6 miliona maraka.

Veliki broj ovih projekata trenutno se realizuje, a “PREDA” ih je kandidovala samostalno ili na zahtjeve Gradske uprave, organizacija, udruženja i preduzeća sa područja grada na Sani. U izvještaju o radu za 2017, koji su odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili na posljednjem zasjedanju, iz ove Agencije su naveli da su imali još četiri pripremljena projekta koja nisu odobrena. Iz oblasti ekonomskog razvoja i privrede odobreno je osam projekata.

Najviše novca, odnosno preko 715.000 KM biće uloženo u projekat „Infrastrukturno uređenje dijela poslovne zone Celpak”. Gradska uprava ovaj projekat finansira sa oko 346.000 KM, dok je ostalo donacija evropskih organizacija.

– Projektom je planirana izgradnja dijela saobraćajnice u dužini od 403,5 metara, sa kompletnom infrastrukturom i instalacijama položenim u trupu saobraćajnice. Potom nabavka opreme i stavljanje u funkciju javne LED rasvete – navode u „PREDI”.

Dodaju da se od juna prošle godine, u saradnji sa školama i preduzećima, provodi projekat „Konkurentna znanja i vještine za održiva radna mjesta”, koji sa oko 460.000 KM finansira EU.

– Projekat ima za cilj obuku 186 nezaposlenih osoba za deficitarna zanimanja u oblastima obrade metala i drveta, proizvodnje kože, obuće i tekstila, i proizvodnje hrane te zapošljavanje najmanje njih 40 – uvjeravaju iz ove Agencije.

Navode da se u prošlih šest mjeseci realizuje i projekat  „Međuopštinska saradnja Prijedora, Kozarske Dubice i Gradiške na razvoju instrumenata lokalnog ekonomkog razvoja”.

Ističu da je odobren i projekat „Razvoj inovacionog poslovnog modela za sektor tekstil i odjeća” koji bi trebalo da uveže ove industrije na području Dunavske regije. Ovaj, kao i projekat „Jačanje socijalnih inovacija i preduzetničkog duha učenika srednjih škola Dunavskog makro-regiona“ trebalo bi da finansira „Interreg Danube Transnational Program”.

– Projekat će na jedinstven način predstaviti dvije inovacije u proces obrazovanja učenika završnih razreda srednjih škola, odnosno online stručno – edukativne simulacije pod nadzorom nastavnika i tematska međuškolska takmičenja – najavljuju u „PREDI“. Smatraju da će ovaj projekat doprinjeti poboljšanju kvaliteta obrazovanja mladih u oblasti preduzetništva. Dodaju da je strateški partner ovog projekta Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Iz „PREDE” proteklu godinu ocjenjuju uspješnom i navode da su pratili javne pozive preko 100 donatorskih organizacija, te su o 40 javnih poziva vrijednosti 520 miliona maraka, informisali 91 zainteresovanu organizaciju.

Za privrednike 640.000 KM podsticaja

Iz Agencije za ekonomski razvoj Prijedora „PRED-PD” kažu da su uz njihovu podršku, privrednici u prošloj godini od međunarodnih i domaćih organizacija dobili finansijski podsticaj u iznosu preko 640.000 KM. – U narednom periodu će jedna od značajnih aktivnosti Agencije biti, da u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje, redovno informiše o mogućnostima dobijanja podsticaja za zapošljavanje novih radnika i pruži podršku svim subjektima koji iskažu interes za podsticaje – navode u „PREDI“.

Srpskainfo