U Narodnoj skupštini Republike Srpske u Banjaluci počela je prva radna sjednica Anketnog odbora, formiranog odlukom parlamenta Srpske s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja mladića Davida Dragičevića.

Izjavu trenutno daje direktor republičkog Zavoda za sudsku medicinu Željko Karan.

Željko Karan izjava za Anketni odbor (Foto: RTRS)

Željko Karan izjava za Anketni odbor (Foto: RTRS)

“Pres konferencija o smrti Davida Drgičevića je prva na kojoj sam prisustvovao, a pozvao me je načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Darko Ilić 20-ak minuta pred početak”, rekao je Karan.

Dodao je da je uradio samo preliminarnu toksikološku analizu koja nema dokaznu snagu, te naglasio da rezultati trebaju ići na konfirmacionu analizu.

“Tvrdim da sam iz ovog slučaja izvukao teorijski maksimum i da nijedan organ nije vršio pritisak na mene”, naveo je Karan.

Željko Karan, izjava Anketni odbor (Foto: RTRS)

Željko Karan, izjava Anketni odbor (Foto: RTRS)

Načelnik Uprave Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske za organizovani i teški kriminalitet Darko Ilić trebalo bi da da izjavu u 16.00 časova.

Sjednici prisustvuju predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović, zamjenik predsjednika Drago Kalabić, te članovi Nedeljko Glamočak, Milanko Mihajilica i Goran Đorđić.

“Cilj je da naš rad bude apsolutno javan. Svaka uzeta izjava biće dostupna javnosti”, rekao je Borenović uoči sjednice.

Sjednici prisustvuju i predstavnici grupe “Pravda za Davida” Ljiljana Tešanović i Borislav Radovanović.

Nestanak dvadesetjednogodišnjeg Banjalučanina Davida Dragičevića prijavljen je 18. marta, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvena u Vrbas, u neposrednoj blizini tvrđave Kastel u Banjaluci.

Nakon identifikovanja tijela, od 26. marta na banjalučkom Trgu Krajine počela su okupljanja građana organizovana putem “Fejsbuk” grupe pod nazivom “Pravda za Davida”, koja je, kako je navedeno, formirana s ciljem dolaska do istine i rasvjetljavanja slučaja nestanka i ubistva Davida Dragičevića.

RTRS