Iskusni pilot Goran Petrović (48) sa prijateljicom Oliverom Marić (42) leteo je svojim sportskim avionom, kad je prilikom penjanja na veću visinu izgubio kontrolu i survao se u njivu

Pilot Goran Petrović (48) iz Beograda i njegova prijateljica Olivera Marić (42) nastradali su u Zemunu u Goranovom sportskom avionu najverovatnije njegovom greškom, pokazali su prvi rezultati iz istrage!

Petrović je prilikom penjanja na veću visinu iznenada izgubio kontrolu nad letelicom i pao je na njivu, nadomak aerodroma “13. maj” u Zemun polju, s kog su poleteli! I on i njegova prijateljica su na mestu poginuli!

Zaneo se udesno

Kako smo saznali od izvora iz istrage, Olivera nije bila na letačkoj obuci, a komande na njenom mestu u avionu CH601 “Zenair” su bile blokirane, pa je letelicom upravljao samo Goran.

Nije se žalio
Nesreća se desila u 32. minutu leta. Goran pre toga nije prijavio nikakav problem preko radio-veze
Boško Todorović

– Petrović je imao važeću dozvolu za letenje, a let je bio uredno prijavljen. Pilot je krenuo avionom, bio izvesno vreme u niskom letu, a zatim je krenuo u penjanje pod uglom od oko 30 stepeni. Dok se peo, avion se naglo zaneo udesno i ušao u režim nekontrolisanog leta, gde pilot nije mogao da upravlja avionom – kazao je naš izvor.

Boško Todorović, kolega nastradalog pilota, kaže da je Goran živeo za letenje i da je bio iskusan i dobar pilot.

– Goran je voleo da leti više od svega, a nastradao je na mestu iznad kog je najviše voleo da leti. Koristio je svaku priliku da poleti svojim avionom… U sredu predveče došao je u hangar u Zemunu sa tom prijateljicom, koju je vodio sa sobom na letenje nekoliko puta od februara. Svi smo je znali samo površno… Goran se tog dana pozdravio sa svima nama, popričao i otišao da pripremi avion – kaže Todorović.

Potresni oproštaji na Fejsbuku

Drugovi Gorana Petrovića su se potresnim porukama na Fejsbuku opraštali od stradalog pilota.
– Zmaju, večno si mi u srcu. Leti i smej se…
– Hvala ti što si mi pomogao da se oslobodim straha od letenja. Znam, letiš i dalje, samo na nekim drugim visinama…
– Odleteo si nam, baš na nebo koje si najviše voleo. Nastavi svoj let s anđelima…

Prema njegovim rečima, Goran je detaljno pregledao avion i proverio gorivo.

– Svi smo čuli kad je startovao motor, radio je normalno… Nakon toga su uzleteli. Tačno u 32. minutu leta dogodila se nesreća. Goran pre toga ništa nije javljao preko radio-veze, nije prijavio da ima nekih problema ili nešto slično – priča Todorović, i dodaje da Goranova prijateljica nije bila ni na kakvoj obuci sa Goranom:

Imali po dvoje dece

– To mogu da tvrdim jer Goran nije bio instruktor. On je jednostavno bio zaljubljenik u letenje i voleo je tu svoju strast da približi drugim ljudima, da ih provoza, da im dočara sve to. Posle nesreće došli su ljudi iz Centra za ispitivanje udesa u vazduhoplovstvu, ispitali su i sve nas na aerodromu.

Todorović ističe i da je Goran bio odličan pilot i plemenit čovek.

– Goran ima auto-servis, jer je po struci bio automehaničar. Kada god bi neko od nas pilota i njegovih prijatelja dovezao kod njega automobil na popravku, retko kad je hteo da naplati. Imao je veliko srce… – kaže on.

Petrović je iza sebe ostavio suprugu i dvoje dece i živeo je s njima u kući u naselju Železnik, gde je i auto-servis.

Goranova prijateljica Olivera je bila razvedena i sa dve ćerke je poslednjih nekoliko godina živela kod svog brata u ripanjskom naselju Brđani. Njene komšije nisu imale pojma da ona voli da leti avionom.

– Nikada mi nije pričala o tome, ali nakon razvoda gledala je da uživa u životu koliko je mogla. Nije delovalo da ju je rastanak od muža mnogo pogodio. Bavila se sportom i pazila je na svoje ćerke – kaže Oliverin komšija.

Informer