Načelnik Uprave za orgnizovani i teški kriminalitet MUP-a RS Darko Ilić tražio je da pred Anketnim odborom pročita izvještaj koji je dostavljen Tužilaštvu, u kojem se nalaze detalji o smrti Davida Dragičevića.

Međutim, Branislav Borenović nije to prihvatio i rekao je da to može dostaviti pismeno.

Ilić je rekao da je, što se tiče slučaja “David”, čuo prvo za nestanak, ali da se nije bavio tim predmetom.

– Za tragičnu smrt sam saznao kada je nađeno tijelo. Pozvao me kolega iz krim policije i rekao da ima neka povreda koja bi mogla biti sumnjiva, da je bio veliki pritisak javnosti i da bi mogla biti ugrožena bezbjednost, jer se na društvenim mrežama, između ostalog, pojavio ogroman broj ljudi koji su širili dezinformacije – naglasio je Ilić.

Dodaje da kad god se nađe tijelo, a postoji sumnja da je u pitanju ubistvo uvijek ih o tome obavijeste.

– Mi onda vdimo o čemu se radi i kakvi su dokazi, nakon čega odlučujemo da li ćemo preuzeti slučaj. Kada sam obaviješten, uključujem se u predmet, pozivam glavnog inspektora i obavještavam ga da ode u PU Banjaluka, da se upozna sa svim činjenicama i da vidi o čemu se radi. On me je obavijestio da vjerovatno nije ubistvo, ali da sacekamo obdukciju. Upoznao me i sa drugim činjenicama – objasnio je.

Napominje da ih je nakon obdukcije Karan obavijestio o povredama i da se sa njegovog aspekta ne radi o ubistvu.

– Taj dan, kada je završena obdukcija, naša Uprava je zaključila da nema elemenata ubistva. Sljedeći dan, 26. marta, pozvan sam od direktora policije u PU Banjaluka. Zbog ogromnog broja informacija o prijetnji linčom osoba koje su dovođene u vezu, o protestima i drugim stvarima, kao što su uzimanje pravde u svoju ruke moglo se desiti da dođe do težeg narušavanja bezbjednosti – ističe Ilić.

Rekao je da je mnogo puta učestvovao u konferencijama MUP-a, a konferenciju su organizovali uz konsultaciju sa resornim ministrom.

– Zbog pritiska javnosti se sve to dešavalo – objasnio je, nakon čega je Branislav Borenović pitao zašto na konferenciji nije bio tužilac i zašto je bio prisutan Karan.

Ilić je objasnio da je on pozvao Karana jer nije imao njegov nalaz, a bilo je neophodno da se govori o povredama.

– Tužilac nikada nije učestvovao na pres konferencijama MUP-a. Nisam lično obavijestio tužioca, a moguće je da jeste direktor. Lepir mi je rekao da je konferencija bila dobra i da su javnosti prezentovane cinjenice o svemu – rekao je on.

Ilić kaže da nikada niko na njega tokom karijere nije vršio pritisak.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

– Žao mi je što su svi, i MUP i Tužilaštvo, podlegli pritisku javnosti. MUP je podlegao pritisku kada je donesena odluka da se predmet prebaci u drugu upravu. Nakon 21 godine doživio sam da oštećeni kaže da ja neću raditi predmet već neko drugo. Više puta sam imao kontakt sa tužiocem. Pitao sam tužioca trebali li još šta da uradimo, rekli su da ne treba. Lepir je ocijenio da je sve urađeno kako treba. Sve se svelo se na ponovno provjeravanje činjenica – objasnio je Ilić.

On je rekao da mu nije poznato da Tužilaštvo zadnjh 20 godina nije formiralo tim tužilaca, kao što je ovdje pod pritiskom javnosti.

– Tužilaštvo nikada nije tražilo poligrafisanje osoba. To nije njihov posao. To rade zbog pritiska javnosti – dodao je.

Ilić je rekao da se trudio da biranim riječima govori o događaju na konferenciji.

– Nije tačno da sam prozivao i optuživao mrtvog momka – naglasio je.

Rekao je da nije tačno da je rekao da je u pitanju zadesna smrt.

– Na kraju konferencije sam rekao da se u ovom momentu vjerovatno radi o zadesnoj smrti jer nema nijedne indicije da se radi o ubistvu. Povrede koje je imao nisu upićivale da se radi o ubistvu – ističe Ilić.

On je rekao da je majka donijela snimak i rekla da je to vjerovatno njen sin i da se krije u nekoj kući. Objasnio je da su identifikovane dvije osobe koje se vide na snimku, te da su oni devet puta saslušani, “ako ne i više”.

– Donio sam odluku da se izvrši uviđaj naknadno – naglasio je.

Na pitanje Nedeljka Glamočaka zašto je došlo do druge obdukcije rekao je da nije bilo potrebe.

Dodao je da je i prije i poslije pronalaska tijela bilo više poligrafisanja.

sRPSKAINFO