Prema svim pokazateljima, ovogodišnji rod u prijedorskim voćnjacima biće i više nego dobar. Za razliku od prethodnih godina, kada je mraz uništio voće, ove godine se voćari nadaju dobrom prinosu. Ipak, kažu, glavni provlem biće otkup i plasman proizvoda.

Ilinka Macura, uzgaja kruške, šljive, jabuke, breskve i nektarine. Prethodnih godina prinos je bio zanemariv, međutim, kaže, ova godina biće mnogo bolja.

“Nadamo se da neće biti vremenskih neprilika koje će nešto uraditi, desetkovati, ili šta ja znam, možda leda pa da ošteti voćnjake, možda jaka suša pa da to malo uspori”, rekla je Macura.

Ipak, oprez je nophodan, jer pored mogućih vremenskih neprilika, voću bi u ovoj fazi mogle da naštete i razne bolesti i štetočine. Struka preporučuje preventivnu zaštitu.

” Kod jabuke i kruške jako je bitno zbog moguće pojave čađave krastavosti ploda, protiv kruškine buve, i jako je bitno da se kod jabuke uradi zaštita protiv venturije”, naglasio je poljoprivredni inženjer Dajana Tubin.

Iako voćari očekuju dobar prinos, zarada je i dalje upitna, jer su suočeni sa starim problemom – nesigurnim plasmanom proizvoda. U Prijedoru je nedavno osnovana i poljoprivredna zadruga “Kooperativa”, koja se bavi plasmanom proizvoda.

“Mi skladišnih kapaciteta nemamo, moramo rješavati direktno sa njive. Tako da dolazimo u situaciju da u tom momentu kada je berba imamo višak robe. Naravno, to utiče na cijenu”, kaže predsjednik Udruženja voćara Prijedor Mladen Marjanović.

Iako na otkup voća ne može da utiče, grad Prijedor kroz podsticaje pomaže voćarsku proizvodnju, a u planu je i gradnja hladnjače koja će olakšati skladištenje voća.

U 2018. godini, u bidžetu grada planirano je oko 50 hiljada KM za unapređenje voćarstva, 20 hiljada za podizanje novih zasada voća, i oko 20 hiljada za uspostavljanje sistema navodnjavanja”, naveo je šef Odjeljenja za privredu grada Prijedora Rade Rosić.

Na području Prijedora oko 80 voćara na površini od oko 160 hektara bavi se intenzivnom proizvodnjom. Najzastupljenije su šljiva, kruška, jabuka, jagoda i malina.

RTRS