U Muzeju Kozare je, u okviru obilježavanja Evropske noći muzeja, otvorena arheološka izložba “Gradina Zecovi i nekropola Čarakovo”, koja prati hronologiju istraživanja ovih lokaliteta od 1953. godine do danas.
Daniela Radosavac, arheolog Muzeja Kozare i autor izložbe, rekla je sinoć da je 1953. na platou gradine Zecovi iskopana kasnoantička crkva sa bedemom, a potom je otkriven mnogo stariji deblji praistorijski sloj koji čini ovu gradinu posebnom.

“Ovaj sloj pripada bakarnom dobu, a povezan je sa vučedolskom kulturom koja je veoma značajna za naše podneblje i srednju Evropu. NJen centar je bio na lokalitetu Vučedol kod Vukovara, a svoje ogranke je imala čak do jugozapadne Bosne i Jadranskog zaleđa”, rekla je Radosavac.

Ona je naglasila da je ovaj lokalitet poznat i po nekropoli Čarakovo koja se nalazi odmah ispod gradine, uz put Prijedor-Sanski Most.

Nekropola je iz mlađeg gvozdenog doba, između 700-te i 500-te godine prije nove ere.

“Sam ovaj miks nalaza od praistorije preko Rima ukazuje na to da je gradina Zecovi imala dug kontinuitet življenja, ukupno 4.000 godina sa današnjim datumom”, istakla je Radisavac.

Brojni arheološki eksponati koji čine ovu novu arheološku zbirku izloženi su u savremeno opremljenom izložbenom prostoru u Muzeju Kozare.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić zahvalio je svima koji su učestvovali u realizaciji ove dugo pripremane izložbe.

Brojni posjetioci su imali priliku da uživaju i u ostalim sadržajima Noći muzeja, kao što su stalna etnološka postavka “Identitet, naslijeđe i naša nošnja” i likovna izložba “Iz Prijedora”.

Za dobar zvuk pobrinuo se kvartet iz Banjaluke “Kombajn”, a obilježavanju Evropske noći muzeja pridružila se i Galerija `96 u kojoj je otvorena izložba slika Dobrija Stojanovića.