Kako su se prave čahure našle na lokalitetu etnički očišćenog srpskog sela “Lipa” kod Bihaća, na mjestu gdje su se odvijale Ersoft igre, u kojima su, prema informacijama medija, učestvovali i članovi kontroverzne grupe “Askeri”, i dalje je bez odgovora. Šta je bio cilj svega, kada su pravila jasna – bojeva municija ne može se koristiti u ovom adrenalinskom sportu.

Vrsta adrenalinskog sporta, koji simulira ratna dejstva, samo je igra. Replike pravog oružja i plastične kuglice, jedina su municija čiji je zadatak da doprinesu zabavi. Povezivanje svih Ersoft klubova sa paravojnim formacijama, potpuno je pogrešno, tvrde iz jednog od klubova iz Srpske.

“Ne znam zašto, da li je samo zbog jednog kluba, pretpostavljam i zbog kojeg kluba, da se svi ostali klubovi u Federaciji BiH, a možda čak i u Republici Srpskoj, stavljaju u isti koš”, kaže Miroslav Borjanović iz “Ersoft kluba Gradiška” i dodaje da se u Ersoft igrama nikad ne koristi pravo oružje.

Međutim, ostaci prave municije pronađeni na lokalitetu sela Lipa, očigledan su dokaz da nije tako. Odgovore smo potražili kod Policijske uprave Bihać, a sve što smo dobili jeste potvrda da je u ovom mjestu održano “sportsko-zabavno okupljanje” ASK klubova iz BiH i regiona.

“U toku održavanja navedene sportske manifestacije, prisutni su bili i policijski službenici Policijske stanice Bihać i isti nisu zabilježili bilo kakav incident”, saopšteno je.

Ipak, materijalni dokazi upućuju na suprotno. Zašto smo na lokalitetu sela Lipa pronašli ostatke municije i kako su se oni tu našli – i dalje je pitanje bez odgovora.

Stručnjak za borbu protiv terorizma, Dževad Galijašević, tvrdi da su pokrovitelji ovakvih manifestacija britanski specijalci.

“Njih preko šest stotina u ovom momentu je u BiH, stacionirani djeluju mimo komande EUFOR-a. Oni su pokrovitelji i organizatori takozvanih ersoft vježbi, koje su, u stvari, klasične specijalne operacije za uvježbavanje budućeg konflikta sa potencijalnim protivnikom. U tom smislu je važno ko je bio potencijalni protivnik”, ističe Galijašević.

Ovakve vježbe nisu novost i uvijek se organizuju pred parlamentarne izbore, tvrdi Galijašević. Dodaje da one predstavljaju vid socijalnog pritiska na Republiku Srpsku i uvijek imaju oblik borbenog uvježbavanja za eventualna ratna dejstva.

RTRS