U samo dva sata na području Prijedora, tokom posednjeg olujnog nevremena, registrovana su neverovatna 852 udara groma.

Prijedorčanin Kristijan Vujčić (23), lovac na oluje, kaže da je ovolike udare groma zabeležio njemački servis (Blitzortung).

– To su udari munja i gromova registrovani u realnom vremenu. Verujem da je više od 50 odsto tih udara bilo direktno u zemlju, a ostali su bili između oblaka. Na području Prijedora palo je i 40 litara kiše po kvadratnom metru, a jedan od gromova završio je, nažalost, na krovu kuće i izazvao požar – kaže Vujčić, koji je pre četiri godine, nakon katastrofalnih poplava, zajedno s Nedimom Sladićem iz Sarajeva osnovao zajednicu BiH lovaca na oluje „Bosnia Storm Chasers“.

I dok drugi tokom nevremena traže sigurno sklonište, Kristijan jedva čeka oluje i gromove. Često se može videti kako s fotoaparatom u ruci beleži vremenske neprilike.

Bilo je i opasnih situacija, poput one od pre dvije godine, kada je grom udario u drvo koje je bilo samo 200 metara udaljeno od njega.

Jak blic

– Padala je obična kiša, nije bilo čak ni grmljavine. Hteo da napravim fotografiju, kad je zasvetlilo. U sekundi sam pomislio da ovaj moj fotoaparat ima jak blic, a onda sam čuo jaku grmljavinu. Grom je udario u drvo na suprotnoj strani ulice, a meni je bilo krivo što ga nisam uslikao – prisetio se s osmehom Kristijan.

Onima koji, poput njega, vole oluje, ipak savetuje da ih gledaju sa sigurne razdaljine, najbolje petnaestak kilometara od fronte ili kupolastog oblaka.

Kuće bez gromobrana

U Prijedoru ne postoje zvanični podaci koliko privatnih kuća ima gromobrane. Mnogi smatraju da ih je više bez ove zaštite nego s njom. To je, prema rečima Nebojše Miljuša, starešine prijedorskih vatrogasaca koji su nedavno gasili požar na kući koji je izazvao grom, alarm da ih što pre ugrade.

– Pogotovo što su udari groma sve češći. Ugradnju gromobrana ipak treba poveriti stručnoj osobi, i to što pre – kaže Miljuš, piše Avaz.ba.