Na poluizgorelim ikonama, pronađenim nakon požara u konaku manastira Svetog proroka Ilije u Kacapunu kod Vladičinog Hana, ostali su netaknuti likovi Isusa Hrista, Svetog Jovana Krstitelja i Svetog apostola Petra.

U manastiru Svetog proroka Ilije u Kacapunu kod Vladičinog Hana u toku su radovi na raščišćavanju nakon požara koji je u nedelju 13. maja zahvatio manastirski konak. Prilikom gašenja požara, pripadnici vatrogasne jedinice su u potkrovlju pronašli ostatke tri ikone na kojima su ostali sačuvani samo likovi Gospoda Isusa Hrista, Svetog Jovana Krstitelja i Svetog apostola Petra.

Vatrena stihija je uništila krov manastirskog konaka, a brzom reakcijom vatrogasno-spasilačke brigade požar je lokalizovan na prvom spratu. Uzrok toga još uvek nije poznat, a prve procene govore da je materijalna šteta ogromna.

 

Manastir Svetog proroka Ilije je posetio episkop vranjski Pahomije i blagoslovio početak radova na raščišćavanju. U akciju raščišćavanja uključilo se sveštenstvo iz Vladičinog Hana, verujući narod sela Kacapuna, Lepenice. Ovu svetinju je obišao i predsednik opštine Vladičin Han, Goran Mladenović, koji je obećao svesrdnu podršku i pomoć, kako ličnu, tako i opštine.

Manastir Svetog Proroka Ilije u Kacapunu jedna je od najstarijih svetinja na jugu Srbije i datira iz 13. veka. Izgradnja konaka za smeštaj monaštva i gostiju počela je 2003. godine, uz pomoć Vlade Republike Srbije i vernika.

Eparhija vranjska pozvala je sve vernike dobre volje da pomognu obnovu konaka u ovoj svetinji koja predstavlja spomenik kulture i duhovnosti od izuzetnog značaja i na svojoj internet stranici objavila kako se to može učiniti.

ALO