U sarajevskoj Zetri održan je predizborni skup turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, uoči prijevremenih predsjedničkih izbora u Turskoj.

Više hiljada okupljenih u sarajevskoj Zetri pred dolazak Erdogana uzvikivali su “Alahu ekber” i parole protiv Izraela. Na skupu su, uz mnoštvo turskih i zastava BiH, vidljive i ratne zastave tzv. Armije BiH.

Obraćajući se prisutnima u sarajevskoj Zetri, Erdogan je rekao da su evropske države, za razliku od BiH, danas pale na ispitu iz demokratije. Kritikovao je evropske zemlje, tvrdeći da one pokazuju neprijateljstvo prema Turskoj.

Erdogan je govorio i o susretu sa Alijom Izetbegovićem, rekavši da mu je on “ostavio jedan zavjet”.

– Rekao mi je: Erdogane, Vi se pobrinte za ovo područje”. Mi BiH nikada nismo smatrali drugim područjem. Uvijek ćemo biti uz BiH. Evropski prostor za nas nije ništa novo – rekao je Erdogan.

Erdogan na skupu u Sarajevu (Foto: klix.ba)

Erdogan na skupu u Sarajevu (Foto: klix.ba)

Govoreći o Turcima u Evropi, rekao je da oni imaju zadatak da obavezno uzmu državljanstvo države u kojoj žive, ali da ne gube prava u Turskoj.

Skupu u Zetri prisustvovao je i bošnjački član Predsjedništvva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović i njegova supruga Sabija Izetbegović, te predsjedavajaući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Obraćajući se na skupu, Izetbegović je izrazio zadovoljstvo što danas u Zetri vidi “zajedno zastave BiH i Turske”. Rekao je da su mnogi pokušavali Turke i Bošnjake odvojiti od njihove vjere, ali da u tome nisu uspjeli.

– Odbranili smo se samo uz Božiju intervenciju – rekao je Izetbegović i dodao da su Bošnjaci, kako kaže, kroz istoriju branili Tursku kao svoju domovinu.

Erdogan je u dvorani Zetra, u kojoj se okupilo nekoliko hiljada ljudi, prisustvovao Generalnoj skupštini Unije evropskih turskih demokrata. Na kongresu UETD učestvovali su članovi iz Njemačke, Austrije, Belgije, BiH, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Velike Britanije, Švedske, vajcarske, Italije, Mađarske, Makedonije, Norveške i Češke.

Ovo je jedini predizborni skup Erdogana van Turske, s obzirom na to da je njegovo održavanje zabranjeno u većini evropskih zemalja.

Prijevremeni parlamentarni i predsjednički izbori u Turskoj će se održati 24. juna na kojim Erdogan očekuje novu pobjedu.

RTRS