Bivši visoki predstavnik u BiH, Pedi Ešdaun, u intervjuu za Glas Amerike, rekao je da bi reforma policije bila sigurno provedena da je ostao šest mjeseci duže. Otkrio je i da je najveću pomoć, tokom mandata, imao od tri političara – Dragana Čavića, Adnana Terzića i, kako je rekao, donekle Mladena Ivanića.

Izostanak reforme policije, Pedi Ešdaun vidi kao jedan od svojih najvećih neuspjeha tokom mandata na funkciji visokog predstavnika u BiH. Kaže da je tada i međunarodna zajednica okrenula leđa tom projektu, ali priznaje da je imao pomoć od nekih ovdašnjih političara.

– Uveliko su mi pomagali i vodili me prijatelji među bosanskim narodom, kojeg zaista volim, i političarima koji su bili uz mene- Dragan Čavić, Adnan Terzić i donekle Mladen Ivanić. Oni su me vodili i prihvatili greške koje sam pravio. Da li sam pravio greške? Da. Vjerujem da sam napustio Bosnu šest mjeseci prerano. Vjerujem da smo policijsku reformu doveli do tačke sa koje je morala ići naprijed – rekao je Ešdaun.

Ešdaun priznaje da se prevario u toj procjeni, a za to krivi sebe i međunarodnu zajednicu. Dodaje, ipak, da je mnogo toga i urađeno za vrijeme njegovog mandata.

– Јedinstvena vojska, jedinstvena carinska kontrola, obavještajna služba, služba za indirektno oporezivanje. Da, za sve te stvari izvršen je pritisak međunarodne zajednice, ali je ponuđena i konstruktivna pomoć. Ali, nažalost, međunarodna zajednica je okrenula leđa policijskoj reformi. Ponekad, kada pogledam unazad, pitam se da li sam trebao ostati još pet ili šest mjeseci, da tu reformu učvrstim – navodi on.

Ešdaun vjeruje da nacionalizam u BiH raste i da je zbog toga ugrožena, kako kaže, njena multietnička budućnost. Ističe da Zapad često griješi u izboru svojih miljenika, u BiH ali i drugim zemljama.

– Pogledajte mog dobrog prijatelja Dragana Čavića, kojeg smatram izuzetno hrabrim političarem iz jedne od nacionalnih stranaka, koji je shvatio da bh. budućnost leži u uspostavi evropske politike i standrada. Stoga ne isključujemo nekoga samo jer je iz nacionalnističke stranke, sve zavisi šta oni rade, a ne kako sebe nazivaju – ističe bivši visoki predstavnik u BiH.

Ešdaun je takođe priznao da nije obraćao dovoljno pažnje na položaj Hrvata u BiH, jer je bio fokusiran isključivo na odnos Sarajeva i Banjaluke. Poručio je da BiH sama mora riješiti pitanje Izbornog zakona i smatra da bez te reforme nema napretka na evropskom putu.

RTRS