Udruženje likovnih umjetnika Prijedora raspisalo je i ove godine međunarodni konkurs za nagradu “Paola de Manjinkor” za najbolji mural u Prijedoru.
Ovo će biti šesti gradski mural u okviru projekta “Prijedor grad murala”, a konkurs će biti otvoren 60 dana, odnosno do 21. jula.

Nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 3.000 KM, a kao i svake godine planirano je da pobjednički prijedlog bude oslikan na jednoj od prijedorskih fasada.

“Ove godine to je stambena zgrada na samom ulazu u Prijedor kod velikog podvožnjaka na uglu ulica Raškovićeve i kralja Petra Prvog Oslobodioca. Ovo je prva fasada u istoriji nagrade koja ne obuhvata jednu, već pet vodoravno izduženih cjelina ukupne površine od 125 metara kvadratnih”, saopšteno je iz Udruženja likovnih umjetnika Prijedor.

Za učešće na konkursu potrebno je poslati likovno rješenje murala i ispunjen aplikacioni formular kojeg zainteresovani mogu skinuti sa veb-stranici Udruženja.

Najbolji prijedlog biraće anonimno petočlani stručni žiri najkasnije do kraja prve sedmice avgusta nakon čega slijedi oslikavanje murala, svečanost otvaranja i uručenja nagrade pobjedniku.

Nagrada se dodjeljuje u okviru projekta “Prijedor grad murala”, kojeg od 2013. godina ovo udruženje realizuje zajedno sa udruženjem “Projekt Prijedor” iz Trenta u Italiji. Projekat su ove godine podržali opština Lavis iz Italije, grad Prijedor i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Saradnja sa udruženjima iz Trentina u Prijedoru traje sve od 1998. godine, kada je i trentinska slikarka iz Lavisa Paola de Manjinkor, po kojoj je ova nagrada i dobila ime, zajedno sa djecom iz tadašnjih izbjegličkih centara u Prijedoru oslikala prvi prijedorski mural.