Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u emisiji “Ukrštenica” da je Bosna i Hercegovina u permanentnoj krizi koja je dodatno produbljena sve većim brojem migranata koji ulaze u zemlju.

Dodik je ocijenio da je migrantska kriza generisana lošim odlučivanjem u Savjetu ministara BiH.

“U Republici Srpskoj se ne može stacionirati stotinu hiljada izbjeglica, jer to može prouzrokovati brojne probleme i destabilizovati bezbjednosnu situaciju. U tom pogledu apsolutno je nedopustiv takav scenario i to nema veze sa ksenofobijom”, rekao je Dodik.

On ocijenio je da sarajevska struktura, doseljavanjem Sirijaca, Avganistanaca i drugih muslimana, nastoji da u BiH ojača strukturu i da za četiri, pet ili deset godina piše – da je BiH većinski bošnjačka i muslimanska zemlja.

“To Sarajevo radi. Neko je dao signal migrantima da krenu. Što nisu ranije išli, prije pet godina, prošle godine? Zar neko misli da se ovo odjednom desilo. Prije deset, 15 godina su strane diplomate govorile da će se ovdje stvari rješavati jer će neki narod doći sa strane i ojačati ovdje strukture… Neka govore šta hoće, uvjeren sam da je to istina”, rekao je Dodik.

RTRS