Već nekoliko dana Grad Prijedor je u znaku svečarskih aktivnosti i manifestacija povodom 90. rođendana Fudbalskog kluba Rudar Prijedor koje su započele kadetskim međunarodnim turnirom, a nastavljaju se u sredu, 23. maja, na dan osnivanja kluba 1928. godine otkrivanjem spomen ploča u Ljubiji, na mestu odakle je priča krenula, kao i na Gradskom stadionu, današnjem domu “rudara”.

Celokupnu priču oko obeležavanja velikog jubileja vodi Agencija Međunarodni sportski prijatelji (ISF) predvođena Milanom Čabrićem i predsednikom Organizacionog odbora za proslavu 90. rođendana zeleno-crnih Stojanom Janjetovićem. U Gradu na Sani se nalazi i poznati srpski stručnjak Dragoljub Bekvalac, inače nekadašnji prvotimac Rudara iz Ljubije i novosadske Vojvodine, kao i Brane Grujičić, bivši fudbaler Bereka, Žitoprometa i Crvenke koji danas živi u Sloveniji.

Njima je društvo ispred hotela “Prijedor” pravio čuveni i najpoznatiji trener Rudar Prijedora Radoslav Zubanović s kojim su “rudari” 1989. godine igrali polufinale jugoslovenskog Kupa i nesrećno, na penale, eliminisani od mostarskog Veleža, koji je kasnije u finalu poražen u Beogradu od Partizana.

-I dan danas sećam se svake utakmice, svakog njenog detalja, dana pred duele sa Vardarorom, Dinamom iz Vinkovaca, Vojvodinom i Veležom, šta sam govorio igračima, kako smo se spremali i išli putem ka trofeju, ali nam je nedostajalo malo sportske sreće da prođemo Velež u Prijedoru i odemo na megdan Partizanu. Da se to dogodilo siguran sam bio, i ubeđen, da bi osvojili trofej Maršala Tita kao banjalučki Borac godinu dana ranije protiv Zvezde – prisetio se Radoslav Zubanović blistavih trenutaka svoje trenerske karijere, ali i klupske istorije.

Bekvalac je bio srećan što je video nekadašnjeg svog trenera i prijatelja, odnosno mnoge Prijedorčane koji su mu ostali u srcu.

-Uvek se lepo osećam u Republici Srpskoj, a najlepše u svom Prijedoru. Pogotovo kada se nađem u ovako otmenom društvu iskrenih prijatelja i ljudi koje dugo nisam video, a kada se sretnemo uvek imamo što šta da pričamo, naravno, o fudbalu i životu – rekao je popularni Beki.

I tako, razgovor je tekao ugodno, uz kafu i čitanje Sportskog žurnala, koji je nezaobilazno štivo u svim prijedorskim fudbalskim krugovima. Ovom prilikom Organizacioni odbor za proslavu jubileja kluba je uručio skromnu poklon kesu sa klupskim suvenirima treneru Zubanoviću koji će u sredu prisustvovati otkrivanju spomen ploče u Ljubiji i na Gradskom stadionu.

 Grujičić: Klub sinonim

Brane Grujičić, inače rođeni brat nekadašnjeg fudbalskog entuzijaste Rajka Grujičića, je istakao:

-Zaista, sve je na visokom nivou i srećan sam što vidim moj Prijedor kao probuđeni fudbalski centar, koji dostojanstveno slavi jubilej 90 godina postojanja kluba. Rudar Prijedor je sinonim i zaštitni znak ne samo Prijedora, već celog potkozarsko-podgrmečkog kraja i kao takav predstavlja veliku važnost za sve nas koji smo iz ovog regiona, okupljenog oko pitome reke Sane. Od srca čestitam klubu rođendan i da u narednoj deceniji dođe i do međunarodne scene.

Sportski žurnal/Slavko BASARA