Skupštine grada Prijedora usvojila je danas izvještaj o izvršenju budžeta grada za 2017. godinu u iznosu od 33.911.464 KM, što je 88,4 odsto planiranog iznosa budžeta od 38.384.733 KM.
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je novinarima da je usvajanju ove odluke sa 22 glasa “za” i šest protiv prethodila konstruktivna diskusija.

“Razgovarali smo o mnogim pitanjima i o eventualnom pogledima i neslaganjima u mišljenjima o ovoj temi, ali u odnosu na godinu kakva je generalno bila, zadovoljan sam realizacijom budžeta, a djelimično urađenim poslovima”, istakao je Đaković.

On je dodao da su mnogi poslovi urađeno kvalitetno, ali da je tokom skupštinske diskusije dosta primjedbi bilo na rekonstrukciju puteva, prevoznike drvnih sortimenata koji uništavaju seoske puteve, te je naveo da su to problemi koji se godinama ponavljaju i za njih se traže rješenja.

“Zadovoljan sam funkcionisanjem grada, kvalitetom i standardom života u oblasti kulture, sporta, obrazovanja, ali imamo i dalje potrebe za razvoj infrastrukture i privrednih subjekata koji će omogućiti nova radna mjesta”, naglasio je Đaković.

On je za naredni period najavio mnogo novih informacija vezanih za infrastrukturne projekte, ali i za stvaranje uslova za zapošnjavanje mladih ljudi u gradu Prijedoru.

Načelnik Odjeljenja za finansije Biljana Malbašić je potvrdila da je ostvaren pozitivan finansijski rezultat i da su razlike ukupnih prihoda i rashoda 1.274.527 KM.

“Poslije rezervisanja sredstava, odnosno uvrštavanja onih projekata čija je realizacija započeta, a nije završena u istoj godini, imamo pozitivan rezultat od 60.569 KM, poslije podmirenja svih obaveza”, objasnila je Malbašićeva.

Ona je naglasila da je 2017. godina bila izuzetno teška kada je riječ o prihodima, a pogotovo određeni mjeseci kada se pokazivao znatan manjak sredstava u budžetu od planiranih.

“U takvim uslovima uspjeli smo velikim naporima i finansijskom disciplinom dovesti prethodnu godinu do kraja i ostvariti pozitivan rezultat”, navela je Malbašićeva.

Pred odbornicima je danas i niz prijedloga odluka koje su vezane za stambeno-komunalne aktivnosti.

Na dnevnom redu je i Prijedlog rješenja o razrješenju dužnosti direktora Agencije “Preda-PD” i imenovanju vršioca dužnosti direktora.

Na sjednici će biti predstavljeni i izvještaji o radu zdravstvenih i socijalnih ustanova na području grada, izvještaj o radu Poreske uprave, Područnog centra Prijedor u prošloj godini, izvještaj o radu lokalne medijske kuće “Kozarski vjesnik”, kao i referati iz imovinsko-pravne oblasti.