FFM18- 20001009 - SARAJEVO, BOSNIA AND HERCEGOVINA: Muslim member of Bosnia's three-member-presidency, Alija Izetbegovic leaves with Atif Dudakovic, Supreme Commander of the Federal Army (R) and Sakib Mahmuljin, Deputy Minister of Defence of the Federation (L) in Sarajevo as he makes a last visit to federal troops before stepping down, 12 October 2000. (ELETRONIC IMAGE ) EPA PHOTO/FEHIM DEMIR

Dramska serija “Alija”, koju je turska državna televizija snimila o životu i političkoj karijeri ratnog bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića, za nekoliko dana počeće da se emituje u BiH.

Kontroverzni serijal o prvom predsjedniku SDA, koga ogromna većina Srba smatra najodgovornijim za početak krvavog građanskog rata u BiH i zločine koje su počinile snage pod njegovom komandom, emitovaće se na programu sarajevske televizije “Hajat”.

Serija ima šest epizoda, koje traju po 90 minuta, a snimana je prošle godine na lokacijama u Sarajevu, Mostaru, Tarčinu, Blagaju, Konjicu, Počitelju.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić za Srpskainfo kaže da najavljeno emitovanje romantične televizijske sage o Aliji Izetbegoviću, kao navodnom borcu za slobodu i pravdu, predstavlja neviđenu uvredu za srpske žrtve.

– Alija Izetbegović je pred sudom one bivše države bio osuđen na 14 godina zatvora zbog širenja radikalnih islamskih ideja i međunacionalne mržnje. Taj nečovjek je uoči raspada Jugoslavije takođe javno izjavljivao da je spreman da žrtvuje mir za nezavisnost BiH. Ako je jedan takav monstrum zaslužio da se u BiH gledaju hvalospjevi o njegovom liku i djelu, onda nije ni čudo što se BiH raspada po svim šavovima – kaže Dukić.

Podsjećamo da je predsjednik RS Milorad Dodik još prošle godine, u vrijeme kada je snimana serija o Aliji Izetbegoviću, izjavio da je takvo televizijsko ostvarenje apsolutno neprihvatljivo za gledaoce u RS.

– Politika Alije Izetbegovića bila je politika smrti za mnoge Srbe. Snimanje filma o njegovom životu samo je način da se opere njegova biografija, budući da je Haški tribunal objavio da ga je samo smrt spriječila da odgovara za zločine – rekao je Dodik.

Poklon za Ramazan

Serija o životu Alije Izetbegovića, koja je realizovana u produkciji turske državne televizije TRT, premijerno prikazivanje još prije nekoliko mjeseci imala je u Turskoj. Prema najavi organizatora tog projekta, serija obuhvata period od Izetbegovićevog rođenja, mladosti, pa sve do smrti. U najavi TV “Hajat” saopšteno je da će emitovanje za teritoriju BiH početi uskoro, u toku mjeseca ramazana.

Srpskainfo