Sportski ljubimac Potkozarja, i uopšte celog ovog regiona, obeležio je 90 godina trajanja, a Rudar Prijedor je za svo to vreme bio sportski ambasador i fudbalski klub za primer.

Rekao je to u prigodnoj besedi i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković:

-Svako od nas, ma šta u životu radio, svoju mladost, zrelu ljudsku dob, na kraju i starost proveo je živeći uz Rudara. U minulih devet decenija kroz ovaj klub prošla je cela plejada vrhunskih fudbalera: Miljević, Baškarada, Bevandić, Gombović, Ličina, Mandić, Buvač… vrhunskih trenera: Milovanov, Škorić, Višnjevac… svako od njih ima svoje mesto u bogatoj istoriji Rudara, ali jedan čovek ostavio je poseban trag, on je danas sa nama, naš veliki sportski pedagog i vrhunski stručnjak Radoslav Zubanović.

Ispred platoa Gradskog stadiona prolomio se gromoglasan aplauz. Posle će upravo Zubanović otkriti spomen-ploču koja govori o velikoj istoriji od 90 godina Fudbalskog kluba Rudar Prijedor. Zubanović je ovom prilikom rekao:

-Kad vidim ovaj auditorijum, svoje nekadašnje igrače, kao Dragoljuba Bekvalca, na primer, koji je izrastao i u vrhunskog trenera, zatim Stojana Janjetovića, takođe vrhunskog i fudbalera i trenera i ko zna koliko njih još među vama, onda shvatim da je moj život uz fudbal i Rudar zaista imao smislai da se na njega mogu da osvrnem s ponosom.

Šta Rudar Prijedor znači za ovaj deo Republike Srpske rekao je i poznati novinar i publicita Tomo Marić, osvedočeni prijatelj ovog kluba, sledećom pričom:

-Pre ravno 40 godina, bio sam u ovom gradu, kao mlad novinar, kad se obeležavalo 50 godina Rudara. Tada se u Prijedoru i Ljubiji okupila gotovo cela fudbalska Jugoslavija. Danas, kada Rudar Prijedor slavi 90 godina, ponovo je na okupu cela elita fudbala Republike Srpske, nekadašnji sjajni fudbaleri Rudara, brojni članovi rukovodstva kluba, jer malo je klubova i u Evropi koji se mogu pohvaliti svojim trajanjem od devet decenija. Veličinu Rudar Prijedora poštuju svi istinski ljubitelji sporta, sve institucije Republike Srpske, na čelu sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta, jer Rudar je bio sportski lučonoša i Potkozarja i Podgrmeča. Bio pre, i sada je, biće i ubuduće…

Istoriju Rudara na “plastičan” način ispričao je Rudar hroničar Vladimir Krčkovski, uz pominjanje brojnih utakmica, osvojenih trofeja, majstorija vrsnih pojedinaca, ali tri događaja dobila su posebno mesto:

-Naš Rudar u svojoj blistavoj istoriji posebne rezultatske domete imao je početkom sedamdesetih godina kada je u dva navrata igrao kvalifikacije za ulazak u Prvu saveznu ligu Jugoslavije, na žalostnije uspeo, ali se jugoslovenskoj fudbalskoj javnosti predstavio kao klub posebne vrednosti. Vrhunac našeg sportskog bleska bilo je polufinale Kupa Jugoslavije 1989. godine kada smo u odlučujućoj revanš utakmici, pred 10.000 ljudi u Prijedoru, poraženi od mostarskog Veleža na penale. Rudar je kao rasadnik blistavih fudbalera bio znan u celoj Jugoslaviji, on je danas fudbalski autoritet i u celoj Republici Srpskoj. Ovaj fudbalski praznik najupečatljivije govori o veličini našeg Rudara.

Krčkovski se posebno osvrnuo na utakmice Rudar Prijedora u Kupu Republike Srpske:

-Godine 1995. zajedno sa banjalučkim Borcem, u finalu Kupa Republike Srpske, napravili smo sportsku svetkovinu koja je obišla celu fudbalsku Evropu, jer je dva finalna meča u prijedoru i Banjaluci pratilo blizu 30.000 ljudi, a rat je tek minuo.

Sjajno organizovana svečanost ispred Gradskog stadiona u Prijedoru, gde su na okupu bili brojni gosti iz svih oblasti života i rada Grada na Sani i Potkozarja, obeležena je i izuzetno uspešnim nastupom folklorne grupe KUD Kozara, horskim pesmama najmlađih, a vrstan voditelj celog programa bila je Marina Buljovčić, uz asistenciju članova Organizacionog odbora proslave Milana Čabrića i Stojana Janjetovića.

Torta i vatromet

Rudarova svečanost obeležena je vatrometom uz klupsku himnu i konfetama, te mamutskom tortom od 90 kilograma koja je poslužena svim prisutnim na svečanosti. Potom su gostima podeljene spomen paketi sa klupskim znamenjima u znak sećanja na Rudarovo trajanje od 90 godina.

Ponosni na Rudar

Marko Pavić, dugogodišnji gradonačelnik Prijedora, prva politička figura Potkozarja i Podgrmeča, rekao je:

-Svi smo mi ponosni na Rudar i presrećan sam što je rukovodstvo kluba i Organizacioni odbor organizovao ovako sjajnu manifestaciju, što samo govori šta za svakog žitelja Prijedora znači taj klub.

Cickovo sjećanje

Ivica Petrović Cicko, živa legenda Rudara, uveliko gazi devetu deceniju, izgledom ostavlja utisak sportiste u punoj snazi, nije krio oduševljenje:

-Mi koji smo poklonili svoju mladost Rudaru i pratimo njegov rad i život decenijama i decenijama, današnjom svečanošću dobili smo potpunu satisfakciju što smo svoju mladost i zrele godine poklonili ovom klubu koji je po svemu bio i učionica života, pa tek onda sportski kolektiv u kojem su igrali najtalentovaniji mladići ovog regiona.

Sportski žurnal/Slavko BASARA