Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Banjaluci sa predstavnicima avio-kompanije “Rajaner” Denisom Barabasom i Olgom Pavlnokom. Potvrđeno je uvođene nove avionske linije Banjaluka – Stokholm, a ova kompanija će od oktobra uvesti letove iz Banjaluke ka belgijskom Briselu i njemačkom gradu Memingen.

 

Sa banjalučkog aerodroma kompanija “Rajaner” uvešće još jedan let – za Stokholm, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović sa predstavnicima ove irske kompanije.

Na konferenciji za novinare su podsjetili da su već ranije dogovorene dvije linije – za Memingen u Njemačkoj i za Brisel, koje će krenuti od jeseni.

Cvijanovićeva je rekla da je zadovoljna što je kompanija procijenila da može uvesti dodatni let, te dodala da cijeni da je ovo početak dobre saradnje, koja će biti na korist građanima Srpske, ali i ostalima koji će koristiti ove tri avio-linije.

“Riječ je o destinacijama koje definitivno mogu da imaju dovoljan broj punika iz raznih razloga. Važno nam je što zajedno sa kompanijom možemo da razvijemo promotivni paket kada je riječ o Republici Srpskoj, Banjaluci, ovom i ostalim dijelovima Srpske koji su poznati po određenim festivalima, kulturnim i turističkim događajima”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da će ove linije omogućiti da se lakše dođe u Srpsku za niske cijene avio-letova, odnosno da su prosječne cijene karata ove kompanije neuporedive sa redovnim cijenama.

“Uz postojeću liniju prema Beogradu, koja se često koristi za letove dalje, smatram da je ovo važna stvar za Banjaluku, ali i cijelu Srpsku i da će nam pomoći u našim naporima da realizujemo određene stvari”, rekla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je napomenula da je često u razgovoru sa privrednicima iz inostranstva jedno od prvih pitanja kako se stiže do Srpske, te da će ovi letovi omogućiti da se na to pitanje mnogo lakše odgovori.

Planirane rute su Štokholm, Brisel i Memingen (Foto: RTRS)

Planirane rute su Štokholm, Brisel i Memingen (Foto: RTRS)

Predstavnici kompanije “Rajaner” pozvali su građane da rezervišu let za Stokholm po cijeni od 19,99 evra.

Direktor prodaje i marketinga ove kompanije za srednju i istočnu Evropu Olga Pavlonka rekla je da će sve tri linije saobraćati od oktobra dva puta sedmično.

Ona je izrazila zadovoljstvo što će mnogobrojni turisti moći dolaziti u ovo područje i uživati u ljepotama Banjaluke i Republike Srpske.

Zamjenik direktora prodaje i marketinga aviokompanije “Rajaner” za Srednju i Istočnu Evropu i BalkanDenis Barabas rekao je da je ovo vodeća avio-kompanija u Evropi koja je prošle godine prevezla 139 miliona putnika.

“Naša kompanija ima najniže cijene karata, koja je u presjeku prošle godine iznosila 39 evra. Činjenica da imamo najniže cijene, rezultat je najniže cijene poslovanja, održavanja, održavanja posade i udio vlasništva koje naša kompanija ima”, dodao je Barabas.

Prema njegovim riječima, zbog činjenice da će cijena goriva rasti, u kompaniji smatraju da će razlika između njih i ostalih komanija biti samim tim još veća.

“U ovom trenutku imamo više od 1.800 linija na kojima saobraćaju naši avioni. Imamo 86 baza, što predstavlja mogućnost koju mi nudimo Banjaluci, jer u svakom trenutku se iz ovog grada možete povezati sa jednom od destinacija”, dodao je je Barabas.

Očekuje će biti 100.000 putnika godišnje, a BiH je 37. zemlja u kojoj će saobraćati ova kompanija.

Sastanku premijera Srpske sa predstavnicima ove kompanije prisustvovali su i ministar saobraćaja i veza Srpske Neđo Trninić i direktor banjalučkog Aerodroma Duško Kovačević.

RTRS