Uglednom naučnom i bh. intelektualcu, Ugi Vlaisavljeviću, redovnom profesoru na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, stiglo je posljednje upozorenje pred otkaz.

Protiv Vlaisavljevića dio akademske, medijske, ali i političke javnosti u Sarajevu, već godinama vodi orkestrirane hajke.

Prema riječima Sanje Vlaisavljević, direktorice sarajevskog Centra za dijalog i supruge profesora Vlaisavljevića, ovo je vrhunac nacionalističkog progona onih koji Ugu žele otjerati iz Sarajeva pod svaku cijenu.

Ugi Vlaisavljeviću, redovitom profesoru na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, stiglo je, kako navodi Dnevni avaz, posljednje upozorenje pred otkaz zbog navodne povrede radne obveze.

Upozorenje je potpisao sam dekan sarajevskog Filozofskog fakulteta, Muhamed Dželilović, a Dnevni avaz objavljujući kopiju upozorenja navodi kako je prof. Vlaisavljević povrijedio radne obveze jer obavlja poslove na drugoj visokoškolskoj ustanovi i vrijeđa radnike stručnih službi fakulteta. Sporan je i njegov navodni neovlašteni ulazak u Dekanat Fakulteta nakon radnog vremena.

Međutim, posljednje upozorenje pred otkaz koje je prof. Vlaisavljeviću uputio dekan Dželilović nije ništa drugo nego kulminacija hajke koju akademsko, medijsko i društveno Sarajevo već godinama provodi, kako protiv profesora Vlaisavljevića, tako i njegove supruge, Sanje Vlaisavljević, direktorice Centra za dijalog.

Ugo Vlaisavljević je više od 30 godina profesor na sarajevskom Filozofskom fakultetu, istaknuti bosanskohercegovački naučnik, filozof i politički analitičar protiv kojeg se zadnjih desetak godina vode različite hajke, kampanje s ciljem lične i profesionalne diskreditacije, a posljednje upozorenje pred otkaz na sarajevskom Filozofskom fakultetu svojevrsna je kulminacija progona i konačnog “obračuna“ s Vlaisavljevićem.

U famoznom “posljednjem upozorenju pred otkaz“, dekan Dželilović Vlaisavljevića tretira kao “radnika“, kao da je riječ, u najmanju ruku o domaru (bez uvrede naspram onih koji obavljaju taj i slične poslove), a ne osobi koja je 30 godina redovni profesor tog fakulteta.

Da je zaista riječ o Vlaisavljevićevom progonu i još jednom u nizu montiranih i izrežiranih procesa nastalih u kuhinjama Samira Arnautovića, inače presuđenog plagijatora, dokazuje i sam sadržaj “posljednjeg upozorenja pred otkaz“ u kojem se Vlaisavljevića “tereti“ za “uznemiravanje i nasilje na radu“, i “angažman u drugoj visokoškolskoj ustanovi“.

U famoznom upozorenju nije navedeno kako se došlo do saznanja o angažmanu profesora Vlaisavljevića u drugim visokoškolskim ustanovama, kojim povodom i s kojim motivima se provjeravala njegova lojalnost matičnoj instituciji u kojoj je, inače, ostavio 30 godina profesionalnog staža i rada.

Bez ikakvih relevantnih dokaza, bez činjenica, kako o “spornom“ angažmanu na drugim fakultetima, tako i o navodnom seksualnom uznemiravanju. Paušalne procjene bez ikakvih materijalnih dokaza i činjenica koje su relevantne za potencijalne “prestupe“ dodatno dokazuju kako je riječ progonu Vlaisavljevića i obračunu s “neprijateljem“.

Sanja Vlaisavljević, direktorica sarajevskog Centra za dijalog i supruga profesora Vlaisavljevića u izjavi za Dnevnik.ba istakla je da akt upozorenja pred otkaz sadrži brojne zakonitosti.

“Ugo Vlaisavljević je već duži niz godina sistematski uznemiravan i diskriminisan na radnom mjestu, a akt izricanja mjere pred otkaz je samo uznemiravanje koje je poprimilo formalni oblik. Akt upozorenja pred otkaz sadrži veoma mnogo nezakonitosti, a svi navodi su paušalno navedeni na što čak i da u aktu postoji, pouka o pravnom lijeku, a ne postoji, nije moguće pobijanje navoda iz upozorenja“, tvrdi Sanja Vlaisavljević.

Višegodišnji progon profesora Vlaisavljevića kulminirao je s posljednjim upozorenjem pred otkaz. Žrtva je kontinuiranog progona i kampanje u kojima mu se već dugo vremena onemogućavalo nesmetano obavljanje radnih obveza: uvredama, psovkama, isključivanjem iz različitih komisija/odbora i onim multinacionalnom Sarajevu omiljenim: prozivanjem da je “fašist“.

Potvrđuje ovo i Sanja, tvrdeći kako je njen suprug, Ugo Vlaisavljević, žrtva nacionalističkog progona.

“Vlaisavljević je već dugo žrtva najgorih uvreda, nazivanja fašistom i rasistom što ukazuje na činjenicu da biti manjina i iznositi stav neovisan o volji većine na Filozofskom fakultetu znači biti žrtva najgoreg, dozvolite mi, i nacionalističkog progona“, tvrdi Vlaisavljević.

Sanja Vlaisavljević tvrdi kako je ovo samo nastavak mobinga nad Ugom kojim se ugrožava njegov ugled čast i dostojanstvo, uzimajući u obzir niz lažnih i paušalnih optužbi kao i zanemarivanje procedure koja je morala prethoditi njegovom donošenju.

“Poruka je jasna: treba ga otjerati po svaku cijenu. A što i ne bi kada je još samo jedan od dvoje, troje preostalih pripadnika nevećinskog naroda na toj obrazovnoj instituciji“, zaključila je Sanja Vlaisavljević u izjavi za Dnevnik.ba.