Kosovska vlada započela je nezakonite radove na magistralnom putu Dečani-Plav (Crna Gora) u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani. Ni to što je riječ o zaštićenoj zoni, ni to što se krše kosovski zakoni i standardi UNESKO, nije je spriječilo da izvede bagere.

Episkop raško-prizrenski Teodosije danas je obavijestio predstavnike Evropske unije, OEBS-a i KFOR-a o početku radova, kojima je objasnio da je izgradnja ovakvih puteva u zaštićenim zonama najstrože zabranjena Zakonom o specijalnim zaštićenim zonama koje je usvojila Skupština Kosova, piše Blic.

– Kršenje ovoga zakona, pored upornog odbijanja registracije dečanske zemlje po odluci Ustavnog suda Kosova od prije dvije godine, predstavlja još jedan flagrantan primJer institucionalnog bezakonja koji se sprovodi od strane samih kosovskih institucija – piše u saopštenju Eparhije.

Takođe, navodi se da su danas zaštićenu zonu posjetili predstavnici OEBS-ovog monitoring tima i evidentirali štetu koja se nanosi radom bagera i uništavanjem prirodne sredine prostora koji, pored toga što je zaštićena zona, pripada i Nacionalnom parku Prokletije.

Srpskainfo