Krušedolski sabor je mjesto gdje se pokazuje zajedništvo Srba, čuva sjećanje na postradale Srbe i na bogatu istoriju srpskog naroda, izjavio je predsjednik DNS-a Marko Pavić, koji je danas, kao počasni gost, prisustvovao Krajiškom crkveno-narodnom saboru “Krušedolska zvona”.

“Čast mi je biti ovdje, čast mi je što sam počasni gost ovog velikog sabora, ali najveća čast mi je što sam sa svojim narodom iz svih dijelova regiona i dijaspore”, rekao je Pavić.

Iz DNS-a su saopštili da su domaćini o Pavićevom radu istakli da je “doajen srpske političke scene i jedan od istinskih stvaralaca i čuvara Republike Srpske”.

Episkop sremski Vasilije danas je u manastirskoj crkvi Blagoveštenja Presvete Bogorodice služio Svetu arhijerejsku liturgiju, a potom i parastos za sve postradale Srbe tokom 20. vijeka. Nakon toga održan je kulturno-umjetnički program.

“Krušedolska zvona 2018” organizovali su Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, Zavičajni klub “Slavonija” iz Inđije, Eparhija sremska, te Veljko Vukelić, privrednik iz Republike Srpske koji danas radi u Inđiji.

Organizaciju Sabora “Krušedolska zvona 2018” podržalo je i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

RTRS