Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i danas je ponovio da je Anketni odbor Narodne skupštine, formiran sa ciljem sagledavanja svih činjenica u vezi sa stradanjem Davida Dragičevića, sa Branislavom Borenovićem na čelu i uz podršku ljudi iz SDS-a, zloupotrijebio Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović poručila je da je krajnje vrijeme da se prestane manipulisati građanima i da se prestanu zloupotrebljavati institucije.

Na Lukačevu jučerašnju izjavu, saopštenjem je reagovao Anketni odbor.

Od tog saopštenja ogradio se član odbora iz SNSD-a Drago Kalabić, koji je zatražio vanrednu sjednicu odbora, jer, to nije stav Anketnog odbora, već politički obračun Branislava Borenovića.

Dragan Lukač ne odstupa od svog stava da je Narodna skupština zloupotrijebljena. Anketni odbor, zahvaljujući Borenoviću i SDS, u prostorije parlamenta, uveo je, kaže Lukač, lice protiv koga je, podsjeća, pred nadležnim sudom podignuta i potvrđena optužnica za počinjeno krivično djelo. Tako mu je, dodaje Lukač, omogućeno da ispituje pripadnike MUP-a i Tužilaštva, što, naglašava, nije zabilježeno nigdje u svijetu.

– Sve je to zahvaljujući gospodinu Borenoviću urađeno, jer je on insistirao da to lice bude u Anketnom odboru. Narodna skupština nije dala nikom drugom pravo da bude u Anketnom odboru, osim poslanika koje je imenovala. Ali, on je, na način da je to izmanipulisao i uveo takvog čovjeka u Anketni odbor, zloupotrijebio povjerenje Skupštine. I mislim da ima odgovornost pred Skupštinom koja će svakako trebati razgovarati o tom pitanju, ističe Lukač.

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović smatra da PDP-u i SDS-u treba politička tema i da im je u nastojanju da tu temu održe živom upravo stalo da se ne dođe do istine. Oni u stvari nastoje ometati institucije i spriječiti ih da rade svoj posao”, istakla je Cvijanovićeva u izjavi za Srnu:”Branislav Borenović od Anketnog odbora nastoji da napravi pozornicu i upravo takvim manipulatorskim pristupom otkriva svu pozadinu cijele ove situacije. Pošto je na čelu Anketnog odbora, upravo je on morao da vodi računa o kredibilitetu njegovog rada. Ovo nije stvar u kojoj Borenović i Vukota Govedarica podare građanima predstavu duvanjem u zviždaljke. Ovo je ozbiljno pitanje u kojem se i od jednog koji je eksponiran kao Borenović i od drugog koji nešto dobacuje iz ćoška, poput Govedarice, očekuje da pokažu da su ozbiljni ljudi. Nažalost, pokazali su da su najobičniji politički manipulatori.”

Anketni odbor, u saopštenju, koje potpisuje predsjednik odbora Branislav Borenović, ministra Lukača podsjeća da su imenovani odlukom skupštinske većine.

Ističu da su, prema usvojenom Poslovniku, omogućili da u radu odbora učestvuju i predstavnici grupe “Pravda za Davida”.

Na prijedlog grupe, uključeni su Borislav Radovanović i Ljiljana Tešanović:”Nedopustivi su ovakvi navodi ministra Lukača na rad Anketnog odbora i pozivamo ga da poštuje Narodnu skupštinu Republike Srpske i odluke najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske, te da ne ometa rad Anketnog odbora.”

Na ovo saopštenje odmah je reagovao Drago Kalabić, član Anketnog odbora, ističući da je objavljenim saopštenjem zloupotrijebljeno povjerenje Narodne skupštine, jer, dodaje, privatni stav Borenovića nije stav ni Anketnog odbora, ni njega lično. Traži da, kako navodi, grubog kršenja Poslovnika, Odbor već sutra vanredno zasjeda.

– Privatni politički obračuni Borenovića s političkim neistomišljenicima nemaju nikakve veze s radom Anketnog odbora i oni počinju praviti veliki problem u radu Anketnog odbora, pošto se on sve manje bavi slučajem stradanja Davida Dragičevića, a sve više međusobnim političkim obračunima koji s tim slučajem nemaju nikakve veze, navodi Kalabić.

SDS je energično odbacio sve navode ministra Lukača. Tvrde da Anketni odbor nije zloupotrijebio dato mu povjerenje. Lukača pitaju zbog čega mu nije smetalo Radovanovićevo prisustvo u Anketnom odboru kada su na pitanja odgovarali svi do sada ispitani u slučaju Dragičević, a zasmetalo mu je kada je on, kako navode, na tom istom mjestu trebalo da položi račune:”SDS poziva ministra Lukača da radi svoj posao i da, osim slučaja Dragičević, hitno rasvijetli brojna krivična djela koja su se u posljednje vrijeme desila u Banjaluci i koja prijete da ovaj grad pretvore u opasno mjesto za život.”

Ministar Lukač odgovara da bi volio da se lider SDS Vukota Govedarica ne krije iza saopštenja stranke, na koje bi dodaje, bar jednom mogao da se potpiše.

RTRS