Pozorišne igre BiH u Jajcu, njihovo 37. izdanje, održat će se od 1. do 9. jula, a čuvar ključa grada Jajca ove godine tokom devet festivalskih dana bit će dramaturginja i rediteljica Dubravka Zrnčić-Kulenović.

Težak posao

Selektor ovogodišnjih Pozorišnih igara, teatrolog Almir Bašović, nakon što je pregledao ponuđene predstave, odlučio je da se za nagrade takmiči njih sedam: “Sve se nekako preživi, osim smrti” Narodnog pozorišta Sarajevo, koja će i otvoriti festival, zatim “Sve o ženama” Pozorišta Prijedor, “Romeo i Julija” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, “Jedvanosimsoboakalomistobo” – SARTR-a, “Sabirni centar” Narodnog pozorišta RS iz Banje Luke, “Zrno soli ili sretan rođendan, Marina!” Narodnog pozorišta Tuzla te “Hamlet u selu Mrduša Donja” u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta.

– Posao selektora nije nimalo lagan, pogotovo zato što moram reći da neke predstave neće doći u Jajce, a u svakoj predstavi ima nešto dobro. Radio sam po svojoj savjesti i doveo u Jajce predstave koje su obilježile prošlu godinu – kazao je Bašović na jučerašnjoj pres-konferenciji te je predložio i redoslijed izvođenja predstava.

U pratećem programu Festivala hrvatska pjevačica Vesna Pisarović, uz italijanski džez trio, nastupit će posljednjeg dana festivala, kad će biti uručene i nagrade. Održat će se i omaž pozorišnom i likovnom kritičaru Vojislavu Vujanoviću, koji je dao veliki doprinos razvoju najstarijeg teatarskog festivala u našoj zemlji.

Organizator Igara je Dom kulture Jajce, a generalni pokrovitelj Općina Jajce.

 Najbolji ansambli

Pozorišne igre BiH u Jajcu najstariji su teatarski festival u našoj zemlji. Uživale su veliki ugled u bivšoj državi te postale jedan od najznačajnijih festivala na ovim prostorima, koji redovno okuplja najbolje ansamble iz BiH i njihove reprezentativne predstave, koje su se izvodile isključivo u toku posljednje godine.

Članovi žirija 

Članovi stručnog žirija koji će odlučivati o najboljim ostvarenjima su: Strajo Krsmanović, Irina Dobnik te Adnan Lugavić, dok će žiri publike činiti Igor Lacić, Ilijana Saraf, Senad Alibegović, Pašaga Hodžić te Amela Kavazbašić. Izradu biltena i okrugle stolove vodit će docent na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo Zoran Mlinarević.

Veliki značaj

– Ovaj festival mora i treba biti prepoznat kao festival od značaja kako za naš grad tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Ni ove godine nije izostala podrška u organizaciji od lokalnih vlasti, kao i od drugih nivoa vlasti – istaknula je Smiljka Brtan, direktorica 37. pozorišnih/kazališnih igara Bosne i Hercegovine.

Avaz