Ako do sada niste imali nikakvih problema sa srcem, onda, vjerovatno, nikad niste ni razmišljali o tome u kakvom je ono stanju, pogotovo ako ste mlada žena, jedete zdravo i vježbate. Ali, čak i ako možete potvrditi sve ovo, i dalje možete biti pod rizikom od hipertenzije ili visokog krvnog pritiska.

Liječenje na vrijeme

Neki su uzroci visokog krvnog pritiska sve samo ne očiti i, ako se ne dijagnosticiraju i ne počnu liječiti na vrijeme, visok krvni pritisak mogao bi uzrokovati nakupljanje plaka u arterijama, razne kardiovaskularne bolesti, pa čak i potencijalno fatalne srčane udare i zastoje srca.

Ljekari su izdvojili određene faktore rizika koji mogu utjecati na zdravlje srca žena pa bi bilo dobro porazgovarati s ljekarom o načinima prevencije.

* Bučno susjedstvo

Eksponiranost buci, bilo na poslu ili kod kuće, pogotovo tokom noći, kad pokušavate spavati, povezano je sa povišenim krvnim pritiskom, otkriva istraživanje “Occupational & Environmental Medicine”.

Kvalitet sna

Uzrok visokog pritiska neće biti samo buka koju proizvode saobraćaj, susjedi, radovi na cesti ili nešto treće, nego i nedostatak prijeko potrebnog kvalitetnog sna, stav je kardiologa.

* Niska primanja

“Tanak novčanik” uzrokuje nezadovoljstvo na mnogim životnim područjima, a može stvarati probleme i kod zdravlja srca, pogotovo kod mlađih žena, kaže istraživanje objavljeno u “The European Journal of Public Healthu”. Plaće su važan faktor u percepciji vlastite dobrobiti i vrijednosti kod ljudi, što znači da će manjak plaće uzrokovati i manjak samopouzdanja, što će dovesti do stresa i hipertenzije.

Zagađeni okoliš

Što ste više izloženi zagađenom zraku, to je veća šansa da patite od hipertenzije, čak i ako redovno vježbate i nemate problema sa zdravljem. Udisanje zagađenog zraka vodi do upale koja može uzrokovati promjene u arterijama i žilama, nakon kojih slijedi rizik od visokog pritiska, kardiovaskularnih bolesti i srčanih udara.

Mnogo kofeina

Kofein je moćan stimulans, što znači da pomaže kod razbuđivanja, koncentracije, pa čak i kod odlazaka na WC. On, ipak, uzrokuje i povišen krvni pritisak, kao i neke štetne utjecaje na srce. Ključ je u umjerenosti. Primijetite li da srce ubrzano radi nakon unosa kofeina, šolja kafe dnevno bit će dovoljna.

Kontracepcija

Žene koje piju kontracepcijske pilule s estrogenom, imaju veće šanse od hipertenzije i oboljenja srca, a što su duže na piluli, to je šansa veća. Što je veća doza hormona, pogotovo estrogena, to je više ugroženo zdravlje krvnih žila. One utječu na to kako se žile sužavaju i šire, što ih može učiniti podložnim puknućima, ugrušcima i hipertenziji.

Prehrana

Konzumiranje četiri ili više obroka sedmično koji uključuju krompir, bio on kuhan, pržen, pečen ili pire, povezano je s visokim krvnim pritiskom, pogotovo kod žena. Krompir ima visok glikemijski indeks, što znači da može uzrokovati nagli porast šećera u krvi, a time i hipertenziju.

Važno

Visok krvni pritisak jedna je od najčešćih bolesti kod većine stanovništva u cijelom svijetu. Kardiovaskularne bolesti koje dovode do začepljenja krvnih sudova u srcu ili na mozgu te do infarkta i moždanog udara, najčešći su uzroci smrtnosti u svijetu.

Avaz