Prigovori poslanika Drage Kalabića da je predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović prekršio Poslovnik o radu biće razmatrani na sutrašnjoj sjednici ovog tijela, čiji je zadatak da ispita činjenice u vezi sa tragičnom smrću Davida Dragičevića. Nesporazumi predsjednika Anketnog odbora i njegovog zamjenika rasplamsani su nakon što je Borenović poslao otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču.

Na početku sjednice, koju Kalabić naziva vanrednom, a Borenović redovnom, biće razmatran prigovor da je predsjednik Anketnog odbora tu poziciju, navodno, iskoristio za obračun sa političkim neistomišljenicima. Kalabić najavljuje da će Borenovića upoznati sa mogućim posljedicama takvog djelovanja.

“Stavovi Anketnog odbora utvrđuju se na sjednici, i da ih iznosi predsjednik. Nije bilo sjednice, a iznesen je stav kao da je to, navodno, stav Anketnog odbora”, kaže poslanik Drago Kalabić.

Borenović kaže da će kolegi Kalabiću dati mogućnost da na sjednici iznese ove i ostale primjedbe. Pitaće ga i zašto na Odboru nije glasao protiv imenovanja Borislava Radovanovića za člana ovog tijela.

Ove i ostale prigovore SNSD-a objašnjava pokušajem osporavanja rada skupštinskog tijela, čiji je mandat da sačini važan izvještaj koji će, kako kaže, sadržati odlučne stavove.

“Kolega Kalabić je glasao jednoglasno, kao i mi, za prijedlog grupe ‘Pravda za Davida’, da njihovi predstavnici budu gospodin Radovanović i gospođa Tešanović. Oni su bili na svim sjednicama i niko ih nije osporio, čak ni ministar Lukač na početku pete sjednice, gdje je čak pozdravio sve prisutne u sali”, kaže predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović.

Sa stavom ministra Lukača da je nedopustivo da Radovanović, optužen za teško krivično djelo u Skupštini, ispituje pripadnike MUP-a i Tužilaštva, saglasna je predsjednica Vlade Željka Cvijanović. Kaže da Borenović ne čuva ugled Anketnog odbora kojim predsjedava.

“Ako pri tome imate jednu ovako tragičnu stvar u pozadini, onda ljudi moraju da budu posebno kredibilni i da se sa pažnjom odnose prema svemu ovome. Ali, očigledno je da to nije bio cilj. I moja obaveza je da kažem da sam prepoznala da to nije njihov cilj, nego nešto drugo”, rekla je Cvijanovićeva.

Prigovore SNSD-ovog Drage Kalabića razmatraće članovi Anketnog odbora, u kojem većinu imaju poslanici opozicionih stranaka.

Konačan izvještaj o činjenicama u vezi sa smrću Davida Dragičevića, Anketni odbor Narodnoj skupštini treba da podnese do 11. juna.

RTRS