U nastavku suđenja pripadniku HVO-a Alminku Islamoviću za zločin nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH Lazar Šljuka izjavio je da je 2. maja te godine prilikom prelaska iz Slavonskog u Bosanski Brod vidio Srbe vezane za ogradu mosta preko Save, za koji se očekivalo da će biti bombardovan.

Šljuka je rekao da ne zna koliko su Srba pripadnici HVO-a vezali sa hrvatske strane, a da ih je sa druge strane bilo dvadesetak.

– Prošao sam brzo pored njih, nisam imao kad da gledam jer sam čuo da oni kao živi štit treba da sačuvaju most od bombardovanja – izjavio je svjedok u Sudu BiH.

On je naveo da su ga sa Rankom Kušićem 1. juna 1992. godine u Slavonskom Brodu zarobili pripadnici HVO-a i muslimanskih jedinica i predali Nikici Јoziću Britvi u Dom policije u Bosanskom Brodu da pišu izjavu. Nikica ga je, kaže, tako udario pendrekom po ruci da mu je pukla košulja.

– Poslije su nas ponovo vratili u staru policijsku stanicu u Slavonskom Brodu gdje sam bio 10 dana. Јa sam pretučen prvog dana kada sam doveden. Hrvatski vojnici su nas pojedinačno tukli, a nisu birali način na koji su to činili. Osmi dan bio sam pretučen skoro nasmrt. Između ostalog, stavljali su nam puščane cijevi u usta. Među njima je bilo i mudžahedina koji su htjeli sve da nas pobiju jer smo pravoslavci – svjedočio je Šljuka.

Svjedok, koji je bio pekar, ispričao je da je bio optužen za “neke puške” i nakon presude prebačen u skladište u Tuleku u kojem je bilo oko 700, uglavnom starijih Srba mještana i jedan mladić od 15-16 godina kojeg je upoznao i nagovarao da pređe u HVO kako bi se spasio. Međutim, mladić je to odbio i, na svu sreću, uspio da preživi zarobljeništvo.

Šljuka se prisjetio kroz kakvu torturu su prošli Branislav Narić i Vinko Okolić nakon zarobljavanja na Lipi, gdje je bila srpska vojska.

– U prolazu sam vidio da ih je tukao i mučio ko je kako htio – rekao je Šljuka.

Svjedok Vid Vasić izjavio je da ga je, zajedno sa suprugom i komšijama, zarobio Blažan Kljajić sa vojnici HVO-a 2. maja 1992. godine.

Vasić je rekao da su mu oni naredili da na mostu na kojem je već bilo vezano za ogradu najmanje 40 Srba, poveže još 15 srpskih zarobljenika koji su u međuvremenu dovedeni.

– Bili smo vezani više od dva sata i čekali avione koji su trebali bombardovati most. Nadletjela su dva aviona i bacila bombe u blizini mosta. Јedna je pala tako blizu da je moju ženu zatrpao mulj. Tada smo se svi odvezali i razbježali, osim Ratka Kovačevića koji je nastradao jer je bio vezan žicom – ispričao je Vasić.

On kaže da su nakon toga svi vraćeni u policijsku stanicu, pa pušteni kućama. Poslije nekoliko dana, po njega i njegovu ženu došao je Britva koji ih je za 5.000 KM prebacio u Slavonski Brod, odakle je otišao u Njemačku.

Svjedok Ljubica Aleksić, koja je od ranije poznavala Islamovića, izjavila je da ga je vidjela samo jednom tokom pretresa zgrade kada su tražili Duška Zelenovića koji je, navodno, bio snajperista.

Kaže da ga nije viđala ni u ratu, ni kasnije, te da ga je danas u sudnici “prepoznala po osmijehu”.

Sudija Zoran Božić sugerisao je tužiocu da ubuduće izvrši selekciju svjedoka kako bi dobili kvalitetne iskaze, te izbjegli nepotrebno uznemiravanje svjedoka i troškove Suda. Tužilac Miroslav Јanjić, koji mijenja tužioca Milorada Barašina u ovom slučaju, rekao je da će narednih dana Sudu i odbrani dostaviti novu listu svjedoka.

Alminko Islamović je optužen da je kao pripadnik i komandir Vojne policije 101. brdske brigade HVO-a od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju srpskih civila.

Na teret mu je stavljeno i odvođenje zatočenih na prinudni rad, kao i paljenje i pljačkanje njihove imovine, ali i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Suđenje će biti nastavljeno 11. juna.

RTRS