Britanske obavještajne službe uspostavile su logistički i operativni centar u Sarajevu s ciljem slabljenja pozicije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred izbore, a pojačale su svoje prisustvo i u Srbiji, objavile su Večernje novosti, pozivajući se na diplomatske krugove.

List navodi da ova ofanziva britanskih agenata ima strateško uporište u težnji da se medijskim i operativnim kompromitovanjem Dodika i njegove ideje vojne neutralnosti stvore uslovi za slabljenje ruskih akcija u regionu i okretanje BiH ka NATO-u.

Prema istom izvoru, “prva klapa dobro isplaniranog i potmulog udara na Dodika, na šta su zvaničnike Srpske u petak u Sankt Peterburgu upozorili ruski obaveštajci, vidi se ovih dana tokom kojih protesti grupe “Pravda za Davida” u Banjaluci diskretno dobijaju političku boju i sve više se udaljavaju od izvornog saosjećanja sa ocem tragično nastradalog” mladića.

“Rukovodstvo Republike Srpske i Dodik od ruskih službi su dobili signal da bi upravo to okupljanje moglo da bude klica dobro izrežiranih protesta protiv vlasti koji bi se proširili po svim gradovima u Srpskoj”, navodi se u tekstu.

Kako prenose sagovornici lista, ova složena operacija poklapa se sa opredjeljenjem Zapada da se suzbije, kako smatraju, “maligni uticaj Rusije na Balkanu”, a njeni glavni izvođači su britanski obavještajci Entoni Monkton i Džordž Bazbi koji su od petooktobarskih promjena u Srbiji do danas nezaobilazna “mirođija”.

Za Monktona se do sada zna da je imao velikih zasluga u rušenju vlasti predsjednika SR Јugoslavije Slobodana Miloševića, a javna je tajna da je iz jednog kabineta MUP Srbije rukovodio njegovim hapšenjem i izručenjem u Hag.

Monkton se indirektno dovodio i u vezu sa atentatom na nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića.

Bazbi je u bezbjednosnim krugovima pominjan i kao jedan od kreatora napada na tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici u julu 2015. godine.

Navodno, Bazbi je uvezivao muslimanske fanatike i jastrebove iz redova SDA koji su pokušali da ubiju Vučića, a za ovaj sramni napad u BiH još niko nije odgovarao.

Večernje novosti”tvrde i da su britanski agenti pojačali prisustvo i u Srbiji, gdje su domaće službe za sada identifikovale dvije lokacije na kojima su operativni štabovi britanskih bezbjednjaka.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je realno očekivati da Britanci pokušaju da pojačaju svoje pozicije na Balkanu i, posebno, u BiH, kao političkom čvorištu.

“Kratkoročno, verovatno je interes rušenje Dodika, a dugoročno je reč o nastojanju da, u kontekstu “Bregzita” i pregovora sa Nemačkom, pokažu Berlinu da su prisutni u ovom regionu i da mogu da prave probleme”, smatra Anđelković.

Potpukovnik Kontraobavještajne službe /KOS/ u penziji Ljuban Karan saglasan je u ocjeni da rušenje Dodika predstavlja jedan od glavnih ciljeva britanskih službi na Balkanu.

“Za njih je on ličnost koju žele da po svaku cenu sklone sa političke scene. Britanske službe su tradicionalno veoma prisutne na Balkanu. Izvesno je da su, makar u novijoj istoriji, njihovi ciljevi uglavnom bili suprotstavljeni našim”, kaže Karan.