U Prijedoru se danas obilježava 26 godina od odbrane grada. Brojne delegacije tim povodom položile su vijence na spomen ploču u zgradi Policijske uprave Prijedor, te pored centralnog spomen obilježja “Krst časni” gdje je služen i pomen za stradale branioce Prijedora.

Prije 26 godina, braneći grad od muslimanskih paravojnih formacija poginulo je 15 policajaca i vojnika, dok ih je 26 ranjeno.

Predsjednica prijedorske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Zdravka Karlica istakla je da su srpski borci tada zaustavili agresiju na Prijedor.

– Naša obaveza je da godišnjicu svoje boli obilježimo. Prijedor se branio od napada. Danas postoje brojne verzije ratne istine za koju su se pobrinuli kvazi istoričari – rekla je ona.

Podsjetila je da Bošnjaci nisu odgovarali zbog ovog ratnog zločina.

– Samo su tri Bošnjaka osuđena, a ostalo je sve spremno, uzete su i izjave svjedoka ali to stoji u Tužilaštvu, ne znamo zašto – rekla je ona.

Najavila da će ova organizacija u narednom periodu preduzeti korake koji će dovesti do pokretanja sudskih postupaka kako bi se pred lice pravde izveli odgovorni za ubistvo prijedorskih Srba.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović izjavio je da su muslimani i početkom maja pokušali da preuzmu kontrolu nad Prijedorom.

– Oni su već 2. maja počeli sa napadima da bi na današnji datum prije 26 godina organizovano napali zgradu opštine, policije i lokalnog medija. Na sreću Prijedor je taj dan odbranjen, jer da nije Srbi bi ovdje doživjeli isto što su doživjeli Srbi u Sarajevu i Federaciji BiH – rekao je Milunović.

Da su muslimani planirali napad i zauzimanje Prijedora prisjeća se i Prijedorčanin Goran Mršić, bivsi pripadnik Vojske RS.

– Krenuli smo 30. maja rano ujutro iz kasarne ispod podvožnjaka ugledali smo sanitetsko vozilo i kraj njega krvave i ranjene ljude, pored zgrade Muzeja bilo je vozilo iz kojeg je visio mrtav policajac, a četvorica su u vozilu bila mrtva. Počeli su da pucaju na nas iz parka kod Gimnazije – priča Mršić.

Dodaje da su dva vojnika poginula iz njegovog vozila, te da ih je vozač na sreću uspio izvesti iz grada.

Povodom obilježavanja Dana odbrane Prijedora u Pozorištu je promovisana knjiga “Republika Srpska u odbrambeno-otadzbinskom ratu” koju je izdao Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

Direktor ovog Centra, Milorad Kojić rekao je da je u knjizi i jedno poglavlje posvećeno ratnim dešavanjima u Prijedoru i njegovoj odbrani na današnji datum.

Istakao je da je Sud u Hagu bezuspješno pokušao kroz presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću da nametne kako je u Prijedoru pričinjen genocid, te da knjiga Centra prikazuje istinu o ratnim dešavanjim.

Srpskainfo