„Bosanski jezik“ je politička tvorevina i njegovo nametanje znači uvod u unitarnu BiH.

Na to upozorava stručna javnost u Republici Srpskoj nakon najnovijeg skandala koji je priređen u režiji ambasadora BiH iz bošnjačkog naroda. Naime, zahvaljujući zalaganju ambasadora BiH u Australiji Mirze Hajrića, inače nekadašnjeg savjetnika Alije Izetbegovića, prošlog vikenda u srednjim školama u Novom Južnom Velsu u Australiji počela je nastava na „bosanskom jeziku“.

Skandal je tim veći, jer je uvođenje takvog predmeta za učenike porijeklom iz BiH učinjeno bez znanja Predsjedništva BiH i Ministarstva inostranih poslova BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić potvrdio je da za uvođenje “bosanskog jezika” u Australiji ne postoji saglasnost te institucije, ističući da je riječ o privatnoj aktivnosti ambasadora BiH.

Slično je ocijenio i ministar inostranih poslova Igor Crnadak.

-Sve aktivnosti ambasadora i drugog diplomatskog osoblja BiH, koje se odnose na oblast obrazovanja, poput nastave na “bosanskom jeziku” u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, mogu se isključivo smatrati privatnim aktivnostima fizičkih osoba koje nemaju nikakvu podršku ni saglasnost nadležnih institucija – saopšteno je iz MIP BiH.

Međutim, poslanik SNSD u parlamentu BiH Dušanka Majkić upozorava za Srpskainfo da ambasador nije “privatno“ već imenovano lice od strane najvišeg organa zemlje – Predsjedništva BiH i da to ne može biti „izgovor“ da se ne reaguje prema njemu.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– Nedopustivo je da se bez konsultacija sa institucijama donese takva odluka. To je antidejtonsko djelovanje ambasadora, jer Ustav Republike Srpske ne poznaje „bosanski jezik“. Međutim, kada se na mjesto ambasadora postavi osoba koja je iz najužeg tima Alije Izetbegovića, onda je jasno kako će takva osoba djelovati i da ga ne zanima dejtonska BiH, već isključivo interesi Bošnjaka. To nije ništa iznenađujuće, tim pre što ministar od svojih putovanja nema vremena da prati šta se dešava u DKP mreži – kaže Majkićeva.

Istovremeno, profesor književnosti Miloš Kovačević upozorava da pokušaji nametanja “bosanskog jezika” vode, ne samo ka ukidanju srpskog i hrvatskog jezika, nego i srpske i hrvatske nacije.

-Nije moguće da bilo koja ambasada, kao ni bilo ko, nameće “bosanski jezik”, jer se time nameće zemaljski jezik pored Ustava BiH, u kojem su i srpski i hrvatski jezik. U ambasadi moraju zastupati interese cele BiH, a uvođenje “bosanskog jezika” znači negiranje Republike Srpske, kao integralnog dijela BiH – ističe Kovačević za Srnu.

Slično za Srpskainfo ocjenjuje i profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci Duško Pevulja, koji ističe da je „bosanski jezik“ preimenovana varijanta srpskog jezika.

– Ono što treba da bude strategija RS i srpskih nacionalnih institucija, jeste da brane istinu o srpskom jeziku, jer očigledno da s vremena na vrijeme postoje orkestrirane akcije, kao što su o „zajedničkom“ i „bosanskom jeziku“. Tih inicijativa, zasnovanih na političkim ciljevima biće i dalje, ali ono što je privilegovana pozicija srpskog naroda jeste da ne mora ništa da falsifikuje. Mora jedino da istrajno brani istinu o identitetu srpskog jezika, jer ako ga ne branimo, onda je on ugrožen, a kada je ugrožen identitet jednog jezika onda je ugrožen i sam narod – zaključuje Pevulja.

Žestok odgovor

Ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić juče je žestoko odgovorio članu Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću i ministru Igoru Crnatku.

Foto: Oslobodjenje/RAS Srbija

-Podsećam člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića i ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka da su se svečanom izjavom prilikom preuzimanja funkcija obavezali na poštivanje Ustava BiH, koji, između ostalog, garantuje svima nediskriminaciju po pitanju jezika, pa tako i “bosanskog jezika”, koji u Ustavu ne stoji pod znacima navoda – naveo je, između ostalog, Hajrić.

Srpskainfo