U Prijedoru se danas obilježava 26 godina od odbrane grada. Brojne delegacije tim povodom položile su vijence na spomen ploču u zgradi Policijske uprave Prijedor, te pored centralnog spomen obilježja “Krst časni” gdje je služen i pomen za stradale branioce Prijedora.

Prije 26 godina, braneći grad od muslimanskih paravojnih formacija poginulo je 15 policajaca i vojnika, dok ih je 26 ranjeno.

Predsjednica prijedorske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Zdravka Karlica istakla je da su srpski borci tada zaustavili agresiju na Prijedor.

– Naša obaveza je da godišnjicu svoje boli obilježimo. Prijedor se branio od napada. Danas postoje brojne verzije ratne istine za koju su se pobrinuli kvazi istoričari – rekla je ona.

Podsjetila je da Bošnjaci nisu odgovarali zbog ovog ratnog zločina.

– Samo su tri Bošnjaka osuđena, a ostalo je sve spremno, uzete su i izjave svjedoka ali to stoji u Tužilaštvu, ne znamo zašto – rekla je ona.

Najavila da će ova organizacija u narednom periodu preduzeti korake koji će dovesti do pokretanja sudskih postupaka kako bi se pred lice pravde izveli odgovorni za ubistvo prijedorskih Srba.

prijedor24h