Mladi lideri Nina Fuštar iz Prijedora, Mirsad Zahirović iz Brčkog i Đorđe Bojić iz Kotor Varoša, bili su predstavnici BiH na Svjetskom samitu mladih lidera u Beču. Kako kažu, imali su priliku da predstave aktivnosti iz lokalnih zajednica iz kojih dolaze, ali i da podijele svoja iskustva rada na USAID-ovom projektu “re:Generacija”.

Projekat “re:Generacija” ima za cilj da podstakne i osnaži mlade ljude te im omogući pristup znanju, vještinama i alatima potrebnim za kreiranje drugačije, modernije i vedrije budućnosti. U projekat su uključeni ljudi iz raznih branši, koji imaju isti cilj, a to je pomaganje mladim ljudima da konačno izvrše proces pomirenja u BiH.

“Imali smo priliku da čujemo nešto više o osnaživanju mladih lidera iz cijelog svijeta i njihovom međusobnom povezivanju. Razgovarali smo o svojim iskustvima, te smo kroz radionice radili sa svjetskim liderima”, dodala je Nina Fuštar, mladi ambasador pomirenja iz Prijedora, koja je na samitu govorila o radu mladih u našem gradu.

Na samitu je učestvovalo 40 mladih osoba iz 35 zemalja. Kako kažu mladi ambasadori pomirenja, nastavljaju raditi u BiH, ali i širom svijeta, na promociji društveno-korisnog rada i saradnje u lokalnim zajednicama. Njihov napor u borbi protiv predrasuda na Svjetskom samitu mladih lidera je prepoznat kao primjer za rad u podijeljenim zajednicama širom svijeta.

K.V.

Foto: “re:Generacija”