Ljekari UKC Banjaluka se bore za život djevojčice (12) koja je juče zamalo utopila u jezero Đol u opštini Jezero, nedaleko od Mrkonjić Grada.

– Djevojčica se kupala sa rodicom. Odvojile su se od ostalih kupača, iako nisu znale dobro da plivaju. Ubrzo zatim je jedna djevojčica počela da se guši. U pomoć su priskočili mladići sa obale i izvukli je iz vode – rečeno je za Srpskainfo u policiji.

Djevojčica H.O. je prema riječima načelnika intenzivne medicine dr Peđe Kovačevića hitno je primljena na Univerzitetsko-klinički centar zbog poremećaja stanja svijesti i otkazivanja svih vitalnih organa usljed utapanja. Djevojčica je priključena na aparate za mehaničku ventilaciju, prenosi Alo.rs.

Direktor UKC Banjaluka prof. dr Vlado Đajić odmah je stupio u vezu sa dr Vojkom Gorjup iz ECMO centra u Ljubljani, koja je jedan od najboljih svjetskih stručnjaka za rad na aparatu zvanom “vještačka pluća”.

Doktorka Gorjup je uz asistenciju MUP-a Srpske hitno stigla u Banjaluku gdje zajedno sa ljekarima UKC-a radi na spašavanju djevojčice H.O.

Srpskainfo