Na Rudarskom fakultetu i Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru u toku su pripreme za prijemne ispite za upis na predstojeću akademsku godinu, koji su planirani za kraj juna.

Na Rudarskom fakultetu planiran je upis 40 studenata, a u Visokoj medicinskoj školi trebalo bi da bude upisano oko dvije stotine brucoša.

Uoči prijemnog ispita, na prijedorskom Rudarskom fakultetu, trebalo bi da bude organizovana pripremna nastava za buduće brucoše.

U narednoj akademskoj godini, planiran je upis 40 studenata na dva studijska programa ovog fakulteta.

– To je rudarstvo sa 15 budžetskih i pet sufinansirajućih mjesta i Geološko inženjerstvo sa 10 budžetskih i 10 sufinansirajućih mjesta, pojašnjava Vladimir Malbašić, dekan Rudarskog fakulteta Prijedor.

– Najvjerovatnije ćemo organizovati i drugi ciklus studija. To će biti vanredne studije, a to ćemo ovih dana, upravo na nivou univerziteta dogovoriti koji je to broj. Najvjerovatnije će to biti 15 studenata drugog ciklusa i gledaćemo da možda ove godine prvi put u konkurs stavimo da imamo i stranih državljana, dodaje Malbašić.

U Visokoj medicinskoj školi ove godine na pet studijskih programa trebalo bi da da bude upisano 70 studenata manje nego prošle akademske godine.

U planu je upis 130 redovnih i 70 vanrednih studenata.

– Na studijske programe Fizioterapije, Zdravstvene njege i Radne terapije upsujemo po 30 redovnih studenata i po 20 vanrednih, a na studijske programe Sanitarno inženjerstvo i Medicinsko-laboratorijsko inženjerstvo po 20 redovnih i vanrednih studenata, kaže Radenko Stijepić, direktor Visoke medicinske škole Prijedor.

Od osnivanja, na prijedorskom Rudarskom fakultetu diplomirao je 121 student, a na Visokoj medicinskoj školi njih oko 2.200.

RTRS