Raskol u brčanskoj SDS-u. Nezadovoljni načinom na koji obavlja funkciju povjerenika SDS-a u Brčko distriktu, pojedini članovi SDS-a uputili su pismo Mladenu Bosiću, a kao odgovor dobili su isključenje iz stranke. Tvrde da SDS u Brčkom ne postoji, a da je glavni krivac Mladen Bosić i grupa okupljena oko njega koja godinama vedri i oblači u brčanskom SDS-u.

Miodrag Bukvić, dugogodišnji član SDS-a, juče je uputio pismo povjereniku Mladenu Bosiću u kojem tvrdi da je nerad pojedinaca iz vrha brčanskog SDS uništio stranku, da su prevladali lični a ne stranački interesi, te da je u interesu Srba u Brčkom dobra saradnja dvije najjače političke partije SDS-a i SNSD-a, a ne raskol i rušenje gradonačelnika Siniše Milića. Bukvić je sinoć isključen iz SDS-a.

“Mladen Bosić nije žio da dođe u stranku na Opštinski odbor da popriča s nama. On i kada dođe, pozove samo njih trojicu četvoricu s kojima o stranci priča cijeli dan…”, kaže Bukvić.

Bukvić je poznat javnosti i po tome što za vrijeme obavljanja poslaničkog mandata nije uzeo ni jedan poslanički paušal, nego je taj novac ustupao djeci poginulih boraca.

“Smatram da svi trebamo imati samo jednu platu. Međutim, vrh SDS-a – poslavnici i ministri – oni svi imaju po dvije plate”, ističe Bukvić.

Ništa bolje nije prošao ni Uroš Vojinović, čiji je otac osnivač SDS-a u Brčkom, koji tvrdi da ne zna zašto je isključen.

“Zadatak povjerenika u stranci je bio da je konsoliduje, a ja mislim da ovo nije konsolidacija već neki suprotni proces. Na kraju krajeva, ako se i potvrdi moje isključenje iz stranke, ja ću se ponovo učlaniti”, ističe Vojinović.

Podsjećamo, SDS je prije dvadesetak dana napustila vlast u Brčkom. Nezvanično, delegacija SDS-a danas je razgovarala sa Esadom Kadrićem, predsjednikom Skupštine Brčko distrikta i ponudila formiranje nove skupštinske većine koju bi činilo 10 Bošnjaka, tri Hrvata i pet Srba, a poziciju gradonačelnika koju trenutno obavlja SNSD-ov Siniša Milić, ponudili su Bošnjacima.

Mladen Bosić se danas nije javljao na telefon a kako nezvanično saznajemo, na izlaznim vratima brčanskog SDS-a nalazi se još nekoliko uglednih članova.

RTRS