Juče smo se na utakmici, Slavija – Rudar Prijedor, dobro ”zabavljali”. Utakmica loša, nervozna, puna nepotrebnih tenzija, sudija kao da je pao s Jupitera ( već ih je podosta popadalo sa Marsa pa on više nije INN …)

Ostalo nam je da nađemo zanimaciju i odlučili smo da brojimo gledaoce… Došli smo do broja 57… Nismo računali rezervne igrače, dečake koji skupljaju lopte, snimatelje i nas dvojicu novinara.

Gledano, onako realno, izgubljeno je 120 minuta. Novinarski posmatrano, bilo je i gorih događaja sa kojih smo izvještavali. Iskreno, mazohizam…

Aposlutno razumemo sve one koji su digli ruke od našeg fudbala. Pa ko to može gledati…Roditelji, prijatelji, devojke aktera utakmica, te mi novinari!

Oni koji vedre i oblače fudbalom Republike Srpske, na utakmicama su jednom godišnje…??!! Kada se igra finale Kupa Republike Srpske. Tada dođu,jer moraju. A i lepo se uslikati na tv i uručiti medalje i pehare. Ostalih dana i meseci -nema ih. Oni koji mogu, obilaze sa reprezentacijom BiH svet. Zovu ih “Juri Gagarin”. Kažu : “Rus je jednom obleteo zemaljsku kuglu, oni prave treći krug…”

Drugi su se namestili u neke komisije FS BiH, pa idu na Premijer ligu…Ko će se zamlaćivati entitetskim fubalom??? A on je očajan, katastrofalan… Da li su oni koji vode FSRS krivi što je stanje ovakvo- kakvo je. Naravno da jesu. Ništa nisu učinili da klubovima omoguće lakše takmičenje. Nema sponzora saveza, obećavano je godinama. Podele se neke lopte i to je to. Ostali namet na klubove se ne smanjuje. Naprotiv. Ako hoćete da registrujete igrače, platite , platite sudije, morate imati mlađe kategorije…

Ovih dana se šuška da će Sloboda iz Mrkonjić Grada ostati bez 12 bodova jer im jedna mlađa kategorija nije odigrala neku utakmicu. Kada su spomenuli, odgovornima iz FSRS, Napredak iz Donjeg Šepka- dobili su fenomenalan odgovor – “Njih nemojte računati!!!”

Nećemo ovo ni komentarisati. Nije vredno,a moglo bi se opet podvesti pod mazohizam…

I pisanje ovog teksta je mazohizam. Upiremo prstom već duže vreme u loše stanje našeg fudbala i niko ništa ne čini da se stanje promeni. Naprotiv, samo nas pojedinci, preko emisara pitaju – A zašto smo protiv saveza?

Nismo mi protiv saveza, mi smo protiv pojedinaca koji su godinama u savezu i nisu ništa učinili da se stanje promeni. Tačnije, jesu- sebi. Sebe su obezbedili na raznorazne načine.

Materijalno, statusno…I stalno pričaju kako ih neko ruši,a oni, za ime boga, rade najispravnije i još dodaju – eto, oni bi bolje…

Da li bi neko -“bolje”- ne znamo, jer ovi što vladaju ne daju nikome da dođe u poziciju da bude “bolje”. S toga, njih i nije briga što je na terenima Republike Srpske 57 gledalaca. Šta ih briga, oni putuju, igrači i klubovi se muče,a mi novinari, navijači, igrači, treneri, ispaštamo zbog njih…Do kada!

P.S.

Sve ovo može da se odnosi i na druge sportove u Republici Srpskoj.On je ,jednostavno, umro…Ovo što se kod nas naziva sportom, u normalnim država se svodi pod “rekreacija…”

SportDC