Muzički sastav „Kosovski božuri“ svoju američku turneju započeli su u petak 1. juna gostovanjem u srpskom hramu Svetog Stefana Dečanskog u Čikagu. Pevane su i recitovane pesme inspirisane Kosovom i Metohijom i junačkom srpskom poezijom. Uz gusle je pojala Bojana Peković, a pevali su i recitovali Maja i Dragana iz Velike Hoče, Miloš iz Orahovca, Milica i Mirjana iz Prištine  u pratnji  Predraga Radisavljevića na harmonici i Bratislava Radisavljevića na bubnju. Pesme je kazivala glumica Ivana Žigon. Starešina hrama Svetog Stefana Dečanskog Aleksandar Petrović je govorio o simbolici kosovskih božura i istakao da sam odabir ovog hrama za njihov prvi koncert u Čikagu nosi i više od simbolilče poruke.

-Mnogi oni koji su odrasli uz Manastir Dečane nastanili su se u okolini našeg hrama ovde u Čikagu u okrilju Svetog Stefana Dečanskog, dodao je jerej Petrović.

Koncertu u Čikagu prisustvovali su generalni konzul Repbiulike Srbije u Čikagu Dejan Radulović, istaknuti članovi srpske zajednice u ovom delu Amerike, kao i srpsko sveštenstvo na čelu sa penziopnisanim episkopom slavonskim Savom.

U sledećih deset dana etno-grupa „Kosovski božuri“  predstaviće se publici u regiji Čikago i delu Indijane. Koncerti su organizovani u sprskim hramovima, a između ostalih predviđeno je i gosovanje u Manastiru Nova Gračanica, sedištu Srednjozapadnoameričke eparhije SPC.

Muzički etno-sastav  „Kosovski božuri” postoji od 2004. godine. Osnovala ga je glumica Ivana Žigon, a čine ga petnaestoro dece iz enklava Kosova i Metohije: Orahovac, Velika Hoča, Priština, Goraždevac, Prilužje, Gračanica, Kmetovce, Letnica. Održali su preko 100 koncerata u Srbiji, Crnoj Gori, Rusiji, Belorusiji, Francuskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj na srpskom, ruskom i engleskom jeziku.

Kosovski božuri svoje prvo gostovanje u Americi završavaju 10. juna.

Dančuo/prijedor24h