Na Kozari kod Prijedora proteklog vikenda održano je državno prvenstvo BiH u brdskom biciklizmu „Gran pri Kozara 2018“, koje je u organizaciji Biciklističkog kluba „Kozara“ iz Prijedora okupilo stotinjak biciklista.

Biciklistička trka se boduje i za svjetski biciklistički kup u brdskom biciklizmu, ali je takmičarima zanimljiva i zbog kvalifikacija za Olimpijadu, koja će 2020. biti održana u Tokiju. Darko Dakić, predstavnik Biciklističkog kluba „Kozara“ iz Prijedora, kazao je da su na Kozari vozili i biciklisti koji nemaju više od četiri godine.

– To su ujedno i naši najmlađi takmičari. Ovdje su biciklisti iz Izraela, iz Francuske, Italije, Grčke, Turske, Austrije, Srbije, Crne Gore i BiH. Nagrade dijelimo u svim kategorijama, medalje, robne i novčane nagrade. – kaže Dakić i dodaje su organizaciju trke, uz Grad Prijedor,  pomogli brojni sponzori.

Na Kozari je proteklog vikenda bilo i nekoliko takmičara iz Viteza. Boris Prusac, Tomislav Kulić i Bojan Bućar voze za istoimeni biciklistički klub, a biciklističku utrku su završili s jednim zlatom i dva srebra.

– Sve pohvale organizatoru. Posebno za stazu. Ako bi je ocjenjivali brojevima od jedan do deset, ova staza na Kozari dobila bi deset plus –  kazali su biciklisti iz Viteza koji su ranije bili na takmičenju u Tuzli, vozili maraton po Braču…

Osam takmičara, među kojim su bili Alma Tutić i Amra Muslić, na Kozaru je stiglo iz Bihaća iz Biciklističkog kluba „Daj krug“. Osvojili su dvije medalje.

– U Bihaću imamo nekoliko biciklističkih klubova, što dovoljno govori o popularnosti tog sporta – kaže Alma,  koja je jedina iz ovog kluba učestvovala u takmičarskom dijelu biciklističkih trka.

U kadetskoj konkurenciji pobijedio je Siniša Lukić iz BK „Kozara“ iz Prijedora, u junior kategoriji za djevojke prva je bila Amina Gokić iz Kladnja, a u muškoj elit kategoriji pobjedu je odnio Atila Valter iz Mađarske, dok je u ženskoj kategoriji pobijedila Jovana Crnogorac iz Srbije.

Avaz