Priveli smo kraju raspravu Anketnog odbora u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića. Pokazali smo da smo ozbiljno odradili svoj posao, rekao je Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora i precizirao da izvještaj ima 323 strane.

Dodao je da su održali devet sjednica u kojima su saslušali nadležne osobe iz institucija.

– Usvojeno je desetine zaključaka i većina su jednoglasni. Na osnovu svih informacija donijeli smo zaključke. Anketni odbor smatra da su građani s pravom uznemireni zbog konferencije koja je održana zbog stradanja Davida, i oravdano raste nepovjerenje u institucije. Podržavamo zahtjev za punom istinom o stradanju Davida – kazao je on.

Dodaje da postoje osnovi sumnje da je David Dragičević ubijen, te da očekuju da tužilastvo što hitnije reaguju.

– Treba da se utvrdi odgovornost ministra, direktora policije, načelnika Uprave za organizovani kriminal i direktora Zavoda za sudsku medicinu i treba da se razrese dužnosti zbog propusta u slučaju. Tužioci su učinili brojne propuste i treba pokrenuti disciplinsku odgovornost – objasnio je.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Anketni odbor predlaže da se po htinoj proceduri izmijeni zakon da oštećena strana može nastaviti krivični postupak i da u slučaju nestanku osoba aktivnosti poduzimaju odmah.

Pozvali su sve institucije da svoje djelovanje uvrate u zakonske okvire.

Većina odluka je doneseno sa četiri glasa za, a Drago Kalabić, član Anketnog odbora je bio suzdržan.

Kalabić je ponovio da je ovo presedan i da se nisu smjeli miješati u istažne radnje.

– U izvještaju se navodi da su provedene istražnje radnje. Imali smo probleme oko forme. Bio sam protiv toga da NSRS da preuzme istragu. U ovom slučaju tužilastvo je ključno i ono vodi istragu – objasnio je i dodao da nisu usvojeni njegovi zahtjevi.

– Tražio sam da se sasluša predsjednik VSTS da vidimo kako će to završiti. Predlagao sam da se saslušaju svi koji tvrde da imaju određene dokaze, među njima je bilo i poslanika.Trebao se dati rok tužilaštvu do kada da završe istrage, i da to moraju ispoštovati. Ljudi koji su plaćeni moraju raditi svoj posao. Bilo je dosta propusta i kontradiktornosti.Tužioci su morali saslušavati relevantne i priznate stručnjake – ističe Kalabić

Srpskainfo