U Prijedoru je dočekana ekološka štafeta koja je jutros krenula sa vodom sa tri izvorišta rijeke Sane u Ribniku i putovala njenim slivom od Mrkonjić Grada, Ključa, Sanskog Mosta i Oštre Luke.
Ove godine je grad Prijedor domaćin i organizator manifestacije “Dani rijeke Sane” čiji je cilj očuvanje i zaštita Sane i njenih pritoka, od izvora do ušća, kao i podizanje svijesti o značaju i očuvanju životne sredine.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine grada Prijedora Tihomir Timarac rekao je da je poruka ove manifestacije čuvati Sanu da bi ostala jednako čista cijelim tokom.

Manifestaciju su, potpisivanjem Deklaracije “Dani na Sani 2001”,
podržali načelnici opština sanskog sliva i obavezali se da će štititi rijeku Sanu kao dobro od opšteg interesa.

Mladi Prijedorčani su doprinos manifestaciji dali crtajući i pišući o temi “Ja volim rijeku Sanu”, a najbolji radovi su nagrađeni.

Najbolji je likovni rad Katarine Pašagić iz Osnovne škole /OŠ/ “Desanka Maksimović”, drugo mjesto pripalo je Eleni Grbić iz OŠ “Branko Ćopić”, a treće Loreni Mirković Lovrić iz OŠ “Desanka Maksimović” i Milici Došen iz OŠ “Branko Ćopić”.

Najbolji literarni rad imala je Anastasija Aničić iz OŠ “Desanka Maksimović”, drugo mjesto osvojila je Isidora Vokić iz OŠ “Petar Kočić”, a treće Maja Zekanović iz OŠ “Petar Kočić” i Marija Vučović iz OŠ “Dositej Obradović”.

Program manifestacije u Prijedoru uveličali su članovi Kulturno-umjetničkog društva “Kozara” i članovi Tekvodno kluba “LJubija” i njihovi drugari iz Banjaluke.

Simbolično, ekološka štafeta je na kraju programa predata predstavnicima opštine Novi Grad, gdje će voda sa izvora rijeke Sane sutra biti izlivena na ušću u rijeku Unu u Novom Gradu.

Foto i video: Kozarski