Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je u našoj emisiji Ukrštenica, da u BiH ima onih koji bi vrlo rado zadržali migrante i mijenjali demografsku sliku u zemlji.

– Migrantima u suštini nije cilj da ovdje ostanu, mada ima onih koji bi veoma rado da ih zadrže u BiH. Kada bi to bilo u nekom većem broju u nekom narednom periodu doveli bi se u situaciju da ti ljudi zatraže azil i da im se omogući da dobiju državljanstvo pa na taj način utiču i na izbore i na kompletnu demografsku sliku u BiH, što bi bilo loše za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima – istakao je Lukač i dodao da se očekuje novi migrantski talas u BiH tokom ljeta.

Lukač je rekao da je MUP Srpske, na zahtjev zajedničkih institucija BiH, odlučio da pomogne u zašititi granica od ulaska ileglanih migranata.

– Odlučili smo da pomognemo, s tim da MUP Srpske ni na koji način neće da se potčinjava bilo kome, već ćemo zajedničkim patrolama pokušati da zaštitimo granicu i zadržimo ih od ulaska u BiH – rekao je Lukač.

On je podsjetio da Republika Srpska nema resurse i mogućnosti da zbrine migrante na svojoj teritoriji.

– Ne možemo da napravimo kampove, nemamo sredstva ni fondove za pomoć tim ljudima. Sve što možemo da uradimo je da im pomognemo da prođu preko teritorije Republike Srpske – rekao je Lukač.

Ministar je rekao da je MUP Srpske od početka ove godine priveo 750 ilegalnih migranata, te da će kontrole biti usredsređene na trase koje su se do sada pokazale kao najčešći migrantski putevi.

– To je uglavno putna komunikacija Zvornik-Bratunac i dio Hercegovine. Tu granicu je veoma teško čuvati, mnogo je puteva prema Crnoj Gori, te ogromno prostranstvo na dijelu prema Srbiji preko Foče – rekao je Lukač u Ukrštenici.

RTRS