Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je u našoj emisiji Ukrštenica, da nijedna činjenica u slučaju “David Dragičević” nije sakrivena i pozvao oca stradalog mladića, Davora Dragičevića, da se vrati u tim koji radi na ovom slučaju, kako bi se utvrdila istina o smrti njegovog sina.

Pozivam Davora Dragičevića da se vrati u institucije i da se utvrdi šta je istina, a ne da prihvata neku tuđu istinu – rekao je Lukač i podsjetio da je MUP podnio izvještaj Tužilaštvu o smrti 21-godišnjeg mladića, ali da nije kvalifikovao ovo djelo.

– MUP kada je podnosio izvještaj nije kvalifikovao djelo, on to i ne može, jer je to posao tužilaštva. Na konferenciji za medije pričalo se o jednoj od mogućih kriminalističkih verzija- zadesu, jer do tada nije bilo elemenata krivičnog djela koji bi ukazivali na ubistvo Davida Dragičevića. Mi ni danas, prema mojim saznanjima, nemamo takve elemente, odnosno dokaze koji mogu da potvrde da je u pitanju ubistvo – istakao je Lukač.

Ministar je naveo da istraga još uvijek traje, da on od početka nije uključen u nju, te da je sve što je do sada iznosio o ovom slučaju zasnovano na izvještaju podnesenom Tužilaštvu.

On je naglasio da Tužilaštvo mora detaljno da istraži ovaj slučaj, te da procesuira odgovorne ukoliko se utvrde eventualni propusti u dosadašnjoj istrazi.

Govoreći o konferenciji za medije MUP-a Srpske o smrti Davida Dragičevića, Lukač je rekao da su zbog zainteresovanosti javnosti za ovaj slučaj iznesene određene činjenice koje su do tog momenta istragom utvrđene.

– Htjeli smo transparentno javnost da upoznamo o saznanjima do kojih smo došli. Sve što je rečeno je iz izvještaja proslijeđenog Tužilaštvu i iz, do tog momenta, utvrđenih činjenica. Do sada nijedna od tih činjenica nije oborena – rekao je on i podsjetio da su nakon toga uslijedile optužbe da MUP skriva istinu o smrti mladića i štiti određena lica, što se, kako je rekao, pokazalo kao apsolutno netačno.

– Određena lica, prezimena kao direktor Policije Srpske Darko Ćulum, dovođena su u vezu sa ubistvom. Navođeno je da su u pitanju njegovi rođaci, da policija neće da ih procesuira, da ih štiti i krije, ali sve se to pokazalo kao netačno. Činjenica je da se pokojni David u noći kada je nestao potukao sa licem koje se preziva Ćulum i da je u toj tuči zadobio određene povrede lakše prirode koje su konstatovane u obdukcionom nalazu gdje je navedeno da su one zaživotne. Takođe, lica koja su učestvovala u tuči potvrdila su to, te oba obdukciona nalaza – rekao je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske je rekao da su netačni navodi da je David Dragičević brutalno pretučen, mučen, da mu je slomljena vilica i izbijeni zubi, te da oba obdukciona nalaza konstatuju samo lakše tjelesne povrede.

– Postoje slike koje mogu to da potvrde. Na tim slikama, nastalim prije obdukcije a nakon vađenja tijela iz vode, vidi se da nije bilo nikakvog prebijanja, mučenja, silovanja i svih ostalih brutalnih stvari o kojima se govori i po kojima je neka organizovana kriminalna grupa otela Davida, uradila me sve to, zadavila ga i bacila u Crkvenu – naveo je Lukač.

Govoreći o fotografijama koje su objavili pojedini mediji a na kojima se vide povrede na tijelu stradalog mladića, Lukač je rekao da su one napravljene nakon obdukcije, a neposredno prije sahrane.

– Fotografije su se pojavile kada je tijelo provelo period u hladnjači, prije toga u vodi, dakle 10 dana prije sahrane. Na prvoj obdukciji doktor Karan konstatuje da je došlo do truležnih promjena. Na drugoj, doktor Milosavljević takođe konstatuje da je do toga došlo, što je normalno kada se zna gdje je tijelo bilo sve te dane. Međutim, te su slike napravljene neposredno prije sahrane i one jesu strašne, ali to nije relana situacija – rekao je on.

Lukač je naveo da fotografije napravljene prije obdukcije pokazuju da David nije pretučen.

– Na leđima nema nijedne masnice, na prednjem dijelu tijela nema znakova prebijanja, ni  mučenja ni silovanja. Nema prebijanja ruku, nogu, nikakve “meksičke kaše” koja se spominje. Sve povrede na tijelu su na koljenima, šakama, te na glavi lakše tjelesne povrede – naglasio je Lukač.

Govoreći o navodnim propustima u istrazi, Lukač je rekao da će istraga, koja još traje, pokazati da li je bilo propusta. Naveo je da ne osjeća ličnu odgovornost, te da je njegova ostavka uvijek na raspolaganju onima koji su ga postavili na poziciju ministra.

On je rekao da su se u ovaj slučaj, u političkom smislu, uključili mnogi, naročito iz opozicije, te da aktivisti SDS-a i PDP-a, kako je rekao, svako veče po naređenju dolaze na Trg Krajine.

– Uključili su se kako bi prikazali da vlast nešto pogrešno radi i dobili poene pred izbore – rekao je Lukač u Ukršenici.

RTRS