Norveška policija optužila je muškarca četrdesetih godina za ubistvo dvije osobe u Bosni i Hercegovini 2014. godine. Slučaj ubistva dvojice povratnika u Trnopolju kod Prijedora prebačen je iz BiH u Norvešku.

Kako piše norveška novina ”Dagbladet”, Zikrija Krkić je uhapšen nedavno zbog nasilja u porodici, a potom je utvrđeno da je protiv njega ponovo podignuta optužnica za ubistvo Muharema Balića i Almira Redžića. Krkića je Osnovni sud u Banjoj Luci oslobodio, ali je Vrhovni sud RS ukinuo tu presudu i zatražio ponovno suđenje.

Mjesecima je trajala pravna bitka da se Krkiću sudi u BiH.

– Muškarac se odrekao bh. državljanstva, ali je zadržao norveško državljanstvo prije poništavanja presude. To znači da je bio slobodan, dok norveške vlasti nisu preuzele slučaj. Pravne snage u Norveškoj otada rade na tome da preuzmu istragu pod svojom jurisdikcijom – pišu norveški mediji.

Tužiteljica Iren Svane Matijasen (Mathiassen) kazala je u aprilu kako je istraga koju su vodile norveške vlasti dovela do zahtjeva da se slučaj prebaci iz BiH.

– Naš interes u ovom slučaju je taj što je riječ o državljaninu norveške koji živi ovdje i ne možete se izvući s ozbiljnim zločinom, samo ako promijenite državljanstvo. Ne postoje garancije da će biti podignuta optužnica u Norveškoj, ali želimo da provedemo punu istragu – kazala je tužiteljica.

Avaz