Ekološka štafeta “Akva Sana”, koja je u okviru manifestacije “Dani rijeke Sane” prešla put dug 144 kilometra, od izvora rijeke u blizini Ribnika pa dalje slivom od Mrkonjić-Grada, Ključa, Sanskog Mosta, Oštre Luke i Prijedora, danas je stigla u Novi Grad.

Voda iz štafete izlivena je na ušću Sane u Unu čime se pod motom “Sana jednako čista i na izvoru i na ušću “simbolično željelo poručiti da treba poraditi na zaštiti ove rijeke.

Anes Šudić, istaknuti novski sportista i kajakaš, predao je štafetu Miroslavu Drljači, načelniku općine Novi Grad, koji je, između ostalog, rekao “da ova generacija mora istrajati na očuvanju rijeka jer se radi o prirodnim bogatstvima nemjerljive vrijednosti.”

Dvodnevna manifestacija pokrenuta s ciljem povezivanja općina u slivu Sane održava se 18. put. Tokom trajanja manifestacije autorima najboljih likovnih i literarnih radova na temu “Ja volim rijeku Sanu” uručene su nagrade i priznanja. Samo u Novom Gradu uručene su 24 nagrade djeci iz vrtića “Pčelica Maja” i novskim školarcima.

U turističkim organizacijama smatraju da bi “Dani rijeke Sane” uz neke novine mogli poprimiti i turistički karakter.

Avaz