epa06045452 GNK Dinamo Zagreb soccer manager Zdravko Mamic reacts during his extraordinary press conference in Zagreb, 23 June 2017, on his trial for corruption in Osijek last week. EPA/ANTONIO BAT

Bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama Zdravko Mamić u utorak je, dan prije izricanja nepravosnažne presude na osiječkom Županijskom sudu, gdje mu se sudi zbog optužbi za izvlačenje 116 miliona kuna iz tog kluba, otišao u Međugorje, a za portal Index je izjavio da neće doći u Osijek na izricanje presude.

– Dragi moji, u iščekivanju objave presude u procesu koji se vodi protiv mene i mojih saradnika ovo veče sam odlučio provesti u miru i promišljanju na meni najljepšem mjestu – Brdu ukazanja u Međugorju – napisao je Mamić na svom Facebook profilu.

Napominjući da je u zadnja 24 sata njegove objave vidjelo više od 1.100.000 korisnika te da je primio 3.857 poruka podrške na Facebooku i mnoštvo poziva, istakao je kako hrvatsko pravosuđe mora donijeti jedinu moguću ispravnu odluku – oslobađajuću presudu.

Za portal Index Mamić je potvrdio da neće doći u Osijek na izricanje presude.

– Neću doći u Osijek – rekao je Mamić u razgovoru za Index i dodao: “Otišao sam pronaći mir. Mogu se vratiti kad želim.”

Na portalu Index napominju kako Mamića u BiH, u slučaju osuđujuće presude, mogu privesti na informativni razgovor i zadržati kratko vrijeme, ali ga neće izručiti Hrvatskoj. On bi, ističu, bio uhapšen ukoliko bi pokušao da prijeđe granični prijelaz.

Osiječki Županijski sud danas će izreći nepravosnažnu presudu bivšem čelniku i sadašnjem savjetniku NK Dinama Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem Dinamovom direktoru Damiru Vrbanoviću i porezniku Milan Pernaru. Četvoricu optuženika USKOK tereti za izvlačenje oko 116 miliona kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom budžetu od 12,2 miliona kuna neobračunatog poreza i prireza, prenosi Hina.

Nakon suđenja započetog 27. aprila prošle godine, kada su se sva četvorica izjasnila da se ne smatraju krivim, tužilaštvo je na posljednjem ročištu, održanom 28. maja, predložilo da se svi optuženici proglase krivim i osude po zakonu na zatvorske kazne.

Mamićevo ime spominje se u dvije tačke optužnice, za svako to djelo propisana je zatvorska kazna do 10 godina, ali jedinstvena kazna ne može prelaziti 15. Osude li ga na pet ili više godina zatvora, Mamića bi odmah trebali odvesti u osiječki istražni zatvor.

Srpskainfo